Kasta inte ut oss – vi invandrare vill göra nytta

Jag har flytt från Syrien och bor i Motala, men jag är registrerad i Sverige som statslös eftersom mitt hemland är Palestina.

"Det finns många regeringar och folk som inte välkomnar invandrare, så invandrare kan inte stanna kvar där" skriver insändarskribenten.

"Det finns många regeringar och folk som inte välkomnar invandrare, så invandrare kan inte stanna kvar där" skriver insändarskribenten.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2021-05-23 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kom till Sverige 2015 och jag fick tillfälligt uppehållstillstånd (tre år) som gick ut 2019 och jag tilldelades tre år till, till 2022. Hela min familj har samma villkor och mina barn när de kom till Sverige var under 18 år och nu två över 18 år. 
Vi letade efter säkerhet och stabilitet, men vi har inte hittat det ännu. 

Jag är inte förvånad över Sverigedemokraternas invandringspolitik eftersom detta parti bara fokuserar på invandringsfrågor och glömmer landets andra problem. Alla problem skyller partiet på invandring och invandrare. 

 

För det första saknar partiet mänsklighet och vill inte ta emot någon som flyr från krigets gissel. Partiet vill hjälpa människor i sitt land (på plats). Men det finns många människor som inte kan stanna i sina länder eftersom kan hotas, dödas eller leva i förödelse. Att hjälpa dem där hjälper varken eller nyttjar.

För det andra enligt partiet att brottsfrekvensen är högre bland invandrare än svenskar. Men partiet glömde att det finns problem och brott i alla länder i världen och glömde att det finns många invandrare som arbetar och bidrar till att bygga samhället.

 

För det tredje vill detta parti hindra integrationen av invandrare genom att försvåra villkoren för permanent uppehållstillstånd och återförening. Detta gör att invandrare känner sig förbittrade och ovälkomna.

För det fjärde säger SD att flyktingar ska stanna i det första säkra landet de kommer till. Men ett eller två länder, till exempel Grekland eller Italien, kan inte ta emot alla invandrare. Och det finns många regeringar och folk som inte välkomnar invandrare, så invandrare kan inte stanna kvar där.

 

Innan den nya hårdare migrationslagen införs i Sverige måste svenska politiker åtminstone överväga vem som kom till Sverige innan beslutet fattades och inte kasta ut dem. 

Arbetslösheten är hög bland invandrare (30%) men det är också många som idag betalar skatt och jobbar i svensk sjukvård, omsorg och kommunikationer (buss, taxi, tunnelbana). Nästan bara invandrare jobbar där nu.

Klarar sig Sverige utan dem?

Adham 

Sverigedemokraterna i Motala svarar:

Sverige är blott ett av många länder i världen, trots det har vi lyckats bli en av världens mest utvecklade stater. Vi har byggt upp en välfärd i världsklass över tid som vi idag kämpar för att bevara. Sverige har i många år varit ett tryggt och stabilt land men det vågar jag inte påstå att det är idag. Den grova brottsligheten ökar och parallella samhällen byggs upp med kulturella och religiösa grupperingar.

Den osäkerhet och instabilitet du upplever är skapad av tidigare socialdemokratiska och borgerliga regeringars okontrollerade invandringspolitik. En negativ utveckling som fortsätter än idag. Redan mellan januari och april beviljades 25 843 uppehållstillstånd i Sverige, även när covid-19 sprids världen över. 

Det du snarare bör förvånas över är varför man fortsätter att bedriva en politik som skadar vården med bristande språkkunskaper, ökar trycket på skolväsendet och låter kulturella skillnader splittra vårt samhälle.

Vi angriper inte dig som invandrare utan den skadliga politik som har fått fortskrida för länge.

För integration bygger inte på att du skapar samhörighet med dina landsmän, det bygger vi genom att du blir en del utav det svenska samhället där man efterföljer lagar och regler samt delar våra värderingar. Integrationen försvåras således inte av temporära uppehållstillstånd.

Detta är inte vi ensamma om att tycka lägre, migrationskommittén representeras utav samtliga riksdagspartier och har föreslagit temporära uppehållstillstånd.

Är man inte ute efter att bli en del av svenska samhället så borde första alternativet vara att försvara sitt ursprungsland i kris och stå upp för de kvinnor och barn som blir kvarlämnade. Här behöver man underlätta för återvandring. Vår politik är att hjälpa på plats, med långsiktiga insatser och med vetskapen att för varje satsad krona går det att hjälpa betydligt fler människor i krisområdenas närhet än vad som är möjligt i Sverige.

Skulle man hamna på flykt så är det en självklarhet att det närmsta landet är det land man bör söka sig till då blir det lättare att återvända när krisen är över. Sverige kommer alltid ha invandring men den måste ske reglerat för att det svenska samhället ska klara av det och idag behövs ett totalstopp av asylsökande.

Slutligen blir jag bekymrad av stycket med brottslighet. Bara för att andra länder har hög brottslighet så ska Sverige inte ha det. Ser man en gemensam nämnare så måste man våga ta tag i problemet.

Marcus Lejonqvist (SD)

Jan Andersson (SD)