Enligt Parisavtalet ska temperaturen vara högre än 1,5 grader under flera år för att det ska kunna fastställas att nivån har överskridits. Dock anser redan nu forskare att utsläppsbanan för växthusgaser är sådan att vi sannolikt redan har överskridit 1,5-gradersgränsen.
Alarmerande är att koldioxidutsläppen fortsätter att öka och var de hittills största under 2024. Fortfarande finns inga tecken på att utsläppskurvan är på väg att nå en topp för att sedan minska. Sedan 1990 har de globala koldioxidutsläppen ökat med mer än 60 procent.
Allt fokus borde alltså vara på klimatförändringen och dess konsekvenser. I stället har regeringen minskat ambitionsnivån. Som en konsekvens av detta skedde en kraftig ökning av utsläppen inom transportsektorn under 2024. Även inom EU agerar Sverige mot en aktivare klimatpolitik.
Det senaste exemplet på Tidöpartiernas syn på klimatförändringen kom till uttryck när Miljömålsberedningens nyligen presenterade sitt uppdrag. Efter den parlamentariskt sammansatta Miljömålsberedningens sista förhandlingsmöte i december i fjol, kom Tidöpartierna med en lista på sådant som skulle ändras eller strykas. Så blev ”naturskog” bytt till ”gammal skog”, vilket kraftigt minskar mängden skog som måste skyddas enligt EU:s art- och habitatdirektiv. Även målet att skydda 30 procent av Sveriges natur ströks.
Medias bevakning av Tidöpartiernas klimatpolitk behöver skärpas så fler får insikt i hur allvarligt läget är. Detta samtidigt som klimat- och miljöorganisationer får mer utrymme i media. Trots en internationellt orolig tid måste klimatkrisen tacklas.