Delfinerna på Kolmården är ambassadörer för vilda delfiners verklighet och den är inte paradisisk utan erbjuder en allt smutsigare och farligare livsmiljö, som dock döljer sig under en vacker vattenyta. Denna utveckling är något som vi i Kolmården genom forskning och naturvård engagerar oss mycket i.
Besökare på Kolmårdens delfinarium bidrar till att vi kan utföra de viktiga uppgifter vi som modern djurpark har; att förmedla kunskap om djur och natur, att bedriva forskning samt arbeta för bevarande av hotade arter. Ett konkret fältprojekt av stort naturvårdsvärde är SAMBAH (www.sambah.org), som Kolmården initierade och nu driver som internationell koordinator. Det syftar till att ta reda på hur många av den akut hotade tumlaren det finns i Östersjön, deras utbredning och om det finns speciellt viktiga områden som kan behövs särskilt skydd. Eventuell vinst i Kolmårdens verksamhet återinvesteras i verksamheten; ingen vinst tas ut av ägarna. Kolmården är stor bidragsgivare till SAMBAH, som även stöds av bidrag från EU och Havsmyndigheten.
När det gäller delfinerna i Kolmården så har, som Daniel Rolke anger, 57 delfiner dött sedan delfinariets start 1969, varav 24 var kalvar som dog under sina första två levnadsveckor. Vi har lagt ned stora resurser på att hitta orsakerna till spädkalvsdödligheten och en konkret åtgärd var att vi 2008 installerade en lyftplattform, som gör det möjligt att säkert och odramatiskt stranda kalvar för veterinärundersökning och vid behov behandling. Av fem födslar sedan dess har ingen drabbats av denna plötsliga spädkalvsdöd. Däremot har vi förlorat en av dem i en olycka. Den förväntade, normala livslängden hos en delfin är 35-40 år, men de kan bli över 50 år gamla och i undan¬tagsfall upp emot 60 år. Det är ingen skillnad i detta mellan vilda delfiner och de som lever i delfinarier.
I dag är det förbjudet att importera viltfångade delfiner till EU och detta stödjer vi fullt ut. Faktum är att Kolmården redan 1993 tog initiativet till att stoppa införsel av viltfångade delfiner till Europa, inom ramen för den Europeiska Djurparksfederationen, EAZA.