Kommunen bör vara en del av lösningen – inte tvärt om

Rekommendationerna som gäller säger att den som provtagits i samband med smittspårning och som är symptomfri helst ska arbeta hemifrån men får gå tillbaka till arbetet och ska i så fall vara extra noggrann med att hålla avstånd.

"I många yrken går det bra att hålla avstånd men det finns yrken där det inte går att genomföra sina arbetsuppgifter och hålla avstånd till människorna runt omkring" skriver insändarskribenten.

"I många yrken går det bra att hålla avstånd men det finns yrken där det inte går att genomföra sina arbetsuppgifter och hålla avstånd till människorna runt omkring" skriver insändarskribenten.

Foto: MVT arkiv, Anders Wiklund/TT

Insändare2021-05-05 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I många yrken går det bra att hålla avstånd men det finns yrken där det inte går att genomföra sina arbetsuppgifter och hålla avstånd till människorna runt omkring. Det är tillexempel hopplöst svårt för personal inom hemtjänsten att besöka äldre som ska vändas, kläs på och få hjälp med dusch på två meters avstånd. Det är faktiskt fysiskt omöjligt. 

Precis lika svårt är det för en lärare att hjälpa sina elever med kluriga arbetsuppgifter eller plåstra om ett sår, lösa konflikter och äta i matsalen med eleverna på två meters avstånd. Det är faktiskt också fysiskt omöjligt.
Särskilt i en trångbodd skola där politiker anser att 40 elever i samma klassrum är en utmärkt lösning. 

 

För någon inom förskola blir det hela ännu mer omöjligt då barnen är små och vill ha hjälp med allt från att knyta skor, byta blöja, äta och tröstas. Kära politiker och ansvariga, försök göra det på två meters avstånd. 

Även inom äldreomsorgen är det omöjligt att hjälpa Gunnar upp ur sängen, följa Greta till toaletten eller mata Bertil och samtidigt hålla avstånd. 

 

Vi leker med tanken att du testar dig, är symptomfri men smittad. Under de 2-4 dagarna som du är på arbetet och inväntar provsvar träffar du kollegor och de människor som du vårdar/undervisar/tar hand om. Kanske totalt 50-70 personer beroende på om du är inom hemtjänsten, äldrevården eller en skola. 

På en skola kanske du dessutom träffar fler om du arbetar över flera årskurser. Har vi otur undervisar du samtliga elever på skolan under tiden du väntar på provsvar. Arbetar du på ett äldreboende kanske du fått hoppa in extra pass för att täcka upp för sjuka kollegor och arbetar på avdelningar du annars inte är på. Och har vi maximal otur så smittar du någon, kanske 1, kanske hälften, kanske alla som du möter. För du kan inte hålla avstånd. Ditt yrke går inte att utöva med avstånd.

Det känns absurt att en person som arbetar inom hemtjänst, skola, förskola och äldreomsorg ska få gå till sitt arbete i väntan på provsvar.

Folkhälsomyndigheten bör ändra rekommendationerna till att personal inom yrken där avstånd är en omöjlighet ska stanna hemma och invänta provsvar.

Tills dess behöver Motala kommun ta sitt ansvar och uppmana personer som har det fysiskt omöjligt att hålla avstånd att stanna hemma i väntan på provsvar. Det kan vara din farmor, ditt barnbarn, din man eller ditt barn som just nu utsätts för onödig smittspridning på grund av missvisande rekommendationer. 

 

Även om man anser personer utan symtom står för en liten del av smittspridningen är en ”liten del” fortfarande en för stor del när sjukvården går på knäna. 

Smittan i länet ökar, platserna på IVA räcker inte till. Motala kommun bör vara en del av lösningen inte en del av ökad smittspridning. Genom att be sina anställda som inte har möjlighet att vara noggranna med avstånd i sitt yrke att stanna hemma i väntan på provsvar minskar man risken för en större spridning. Tillsammans kan vi hjälpas åt men då behöver vi ta kloka beslut som värnar om de människor som är i kommunens omsorg. 

Ska det verkligen vara så här?

Motala kommun svarar:

Det finnas många olika rekommendationer gällande covid-19 från myndigheter, och dessa ändras också över tid. Att följa de gällande råden är dock det vi kan göra i det här läget. Vi måste förlita oss på att myndigheter med sakkunskap tar beslut som är riktiga och det måste vi som kommun också förhålla oss till. 

Precis som du skriver är råden olika beroende på om personen själv har symtom, eller lever med någon som är konstaterat smittad, jämfört med om man är symtomfri och via smittspårning fått testa sig. Varför de olika riktlinjerna skiljer sig åt är en fråga som Region Östergötland är bättre på att besvara. 

Motala kommun har valt att följa de rekommendationer som regionens smittskyddsenhet tagit fram och har i olika forum kontinuerliga avstämningar med Region Östergötland. Vi har haft kommunens krisledningsstab igång sedan 6 april 2020 och följer noga händelseutvecklingen för att kunna ställa om vid nya beslut och rekommendationer.

 Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör och beslutsfattare i kommunens krisledningsstab