Kommunens marknadsförda värdegrund blir till tomma ord

När en kommun tar fram nya detaljplaner och medvetet gör lagöverträdelser genom att inkludera strandskyddad mark som byggbar mark, bortser från att planområdet är habitat för fridlysta djurarter och växter eller gör betydande avsteg från gällande översiktsplan (ÖP), då befinner man sig på ett sluttande plan.

"Var finns den moraliska kompassen när man väljer att ta strid för att få stå över lagen genom inköp av kostnadskrävande advokattjänster?" skriver insändarskribenten.

"Var finns den moraliska kompassen när man väljer att ta strid för att få stå över lagen genom inköp av kostnadskrävande advokattjänster?" skriver insändarskribenten.

Foto: Victor Berlin/MVT arkiv

Insändare2022-02-27 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När samma kommun väljer att överklaga domstolsbeslut och tar strid för kravet att få bygga på områden som är skyddade enligt Strandskyddslagen, tar strid för att ej behöva ta hänsyn till skyddade arter eller gällande ÖP, då har det sluttande planet fått så kraftig lutning att fallet ner i avgrunden inte är långt borta. En avgrund där moralisk kompass saknas. Min åsikt är att Motala tillhör nämnda kategori av kommuner!

De flesta kommuner marknadsför idag sin värdegrund och sin moraliska kompass i form av en kortfattad slogan. Tyvärr blir värdegrunden lätt till ”snömos” då graden av efterlevnad fallerar. Motala kommuns värdegrund marknadsförs genom tre ord i en slogan: Öppen - Stolt - Nyskapande. 

Öppen – Är Motala en öppen kommun? Nja, det är väl ytterst tveksamt. När man startade Lalandiaprojektet höll man det hemlig från våren 2014 till december 2016. För att få stöd i arbetet med Lalandias etablering skickades det ut ett trettiotal rekommendationsbrev (”Letters of support”) till en mängd aktörer bl a till Visit Sweden, kringliggande kommuner, regionen, landshövdingen, de största fastighetsägarna, stora besöksnäringsaktörer, näringslivsorganisationer och lokala mäklare. Alla som tillfrågades om stöd fick skriva på ett tystnadslöfte genom ett sekretessavtal. Källa: Tillväxanalys PM 2021:01 ”We are in the business of trust”. Under två och ett halvt år hemlighöll man för motalaborna att stora förändringar var att vänta för bostads- och naturområdet Varamon. Här var det locket på som gällde!

Stolt – Kan Motala känna sig stolt? Hur stolta känner sig makteliten över försäljningen av vandrarhemmet Skogsborg? Trots ett stort antal varningar från civilsamhället och information från Polisen om risken att medverka till penningtvätt genomfördes affären. Varningsflaggan var hissad i topp men den styrande och beslutande församlingen blundade, höll för öronen, lät sig tystas och övertalas så att försäljningen kunde genomföras. Finns det någon inblandad som idag kan säga att hen känner sig stolt över beslutet att sälja Skogsborg till köparna från Norrköping? Vidare kan man undra vilken stolthet det finns över att det inom vissa partier påstås förekomma ett ”gubbvälde med manlig härskarteknik” och att kvinnliga politiker därför väljer att avsäga sig sina uppdrag.

Nyskapande – Hur nyskapande är Motala? Att skapa något helt nytt är inte lätt. Motala har dock försökt genom att några politiker med framträdande roll vill få till begränsningar av den demokratiska rättigheten att överklaga nya detaljplaner. De har därför fört upp frågan på riksnivå. Att nagga demokratin i kanten kan nog vara nyskapande i Sverige men tyvärr ett illavarslande nyskapande. Vad blir nästa steg

Kommunens marknadsförda värdegrund blir till tomma ord, floskler, som saknar både substans och efterlevnad. När det blir fel och när man medvetet försökt få undantag från att följa svensk lagstiftning och frångått uppsatta kärnvärden, då är det minsta man kan begära att ansvariga retirerar och erkänner sina fel och misstag. Var finns den moraliska kompassen när man väljer att ta strid för att få stå över lagen genom inköp av kostnadskrävande advokattjänster?