I MVT:s ledare 13/12 konstateras att “Han [Nicklas Rudberg] är sannolikt Motalas just nu mest påpassade offentliga person och har verkligen fått göra skäl för lönen den senaste tiden”. I många fall inom arbetslivet anses “att göra skäl för lönen” att arbetet som utförs är gott. Hur det kan argumenteras för att “skäl för lönen” kan innebära att försvara upprepat impopulära beslut som i många fall dessutom bygger på en grund där vantolkningar, i värsta fall på grund av bristande förmåga, fått råda? Det självklara svaret är givetvis att det inte är möjligt. Med andra ord kan slutsatsen dras att skäl för lönen faktiskt inte finns!
Läs mer: LEDARE: Dåliga beslut är inte olagliga
På insändarplats i MVT 29/11 försöker Rudberg förklara och försvara sina gärningar under tiden som (o)ansvarig politiker. “En sammanhållen skola där barn med olika klasstillhörigheter möts ger ett bättre resultat”, står där att läsa. Det går att hitta belägg för detta och det är också utgångspunkten för det som kallas “En skola för alla”. Rudberg tog dock ytterligare ett steg några år tillbaka i tiden och lade ner alla specialgrupper, mot flera lärares vilja. Detta också under parollen “inkludering”.
Läs mer: INSÄNDARE: Beslut på falska grunder
På Skolverkets hemsida står att läsa när det gäller detta att “En förutsättning för att få en skola som är mer inkluderande är att folk vill det [...]. En del tycker att det är bra att eleverna i behov av särskilt stöd får vara där de är, i lugn och ro och får gå fram i sin egen takt [...]. Ytterst handlar det om att eleverna ska få det bra, och då kan man inte offra dem på någon sorts politiskt altare”, detta enligt forskarna Claes Nilholm och Kerstin Göransson. Sammantaget kan konstateras att “En skola för alla” nog ska tolkas som att det finns möjlighet för alla, oavsett förutsättningar, att passa in, vilket Rudbergs åverkan på Motalas skolsystem visar brist på förståelse för.
Läs mer: INSÄNDARE: Förvaltningen ljuger inte
Vidare kan diskuteras som menas med beprövad erfarenhet i relation till den enorma investeringen kommunen gjort för att förse alla elever med Ipads. Beprövad erfarenhet är ett begrepp som förutsätter väl dokumenterad erfarenhet under en längre tid. Finns det sådan? Ett modernt begrepp som “att knäcka läskoden” ska nog användas med aktsamhet. Även om vissa vetenskapligt grundade undersökningar antyder att det kan finnas visst samband mellan användande av exempelvis Ipads och elevers läsutveckling finns det också undersökningar som motsäger det.
Att det dessutom är just Ipads och inte exempelvis Chromebooks, vilket vore en mycket mer kostnadseffektiv lösning går också och bör ifrågasättas. Mycket av skolornas pengar går i dagsläget till reparationer av befintliga Ipads och vad händer om ett par år då nya behöver införskaffas? Det är en stor ekonomisk belastning vars vinster pedagogiskt och didaktiskt är tveksamma.
Ovanstående bör hållas i minnet inför nästa års val. Det är i högsta grad värt att fundera över om en röst bör läggas på Motalas Socialdemokrater då det sannolikt leder till ytterligare fyra års inkompetent styre av skolverksamheten i kommunen.
Gustav Eriksson
lärare i annan kommun