Lärarlönelyftet – hur gick det till?

Skolan. "Motala kommun har inte råd att förlora en enda lärare till. Nu är det viktigare än någonsin att signalera att utbildning är viktigt för vår kommun som vill vara en attraktiv arbetsgivare" skriver Lärarförbundet i sin insändare.

Skolan. "Motala kommun har inte råd att förlora en enda lärare till. Nu är det viktigare än någonsin att signalera att utbildning är viktigt för vår kommun som vill vara en attraktiv arbetsgivare" skriver Lärarförbundet i sin insändare.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

INSÄNDARE2016-11-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att läraren är grunden för kunskap och nya upptäckter. Vi vet också att lärarna är för få, en lärarbrist som även Motala kommun tydligt märker av. Att Sveriges och Motalas lärare behöver högre löner råder det ingen tvekan om efter de senaste veckornas debatt och turbulens kring det statliga lönelyftet.

Lärarförbundets ståndpunkt är att vi ser karriärtjänster och lärarlönelyft som positiva instrument för en uppvärdering av läraryrket samt i förlängningen en ökad måluppfyllelse för eleverna!

Syftet med lärarlönelyftet var att staten skulle bidra till att göra läraryrket mer attraktivt. Det Lärarförbundet ställer sig frågande till är hur denna process har hanterats i vår kommun.

Lärarförbundet i Motala har tyvärr inte fått tillräcklig insyn i hanteringen av lärarlönelyftet lokalt och tar därför avstånd från hur kommunen hanterat denna process.

En satsning som lyfter några av alla felavlönade lärare – men inte alla – orsakar givetvis en stor frustration på arbetsplatser runt om i vår kommun om transparens, tydlighet och riktning i processen saknas. Stämningen på flera av kommunens skolor har nu blivit oroväckande låg då dessa faktorer brustit.

Ett anmärkningsvärt förfarande är hur initialt exkluderade lärargrupper senare tillsköts kommunala medel för lönejusteringar utan förankring hos arbetstagarorganisationer. Är detta en transparent och tydlig förvaltningsprocess?

Vi tycker att bristen på kommunikation gällande lärarlyftshanteringen i flera olika led är uppenbar och vi undrar hur kommunens politiker, tjänstemän samt skolledare kan leva upp till Motala kommuns i alla andra sammanhang så viktiga ledord: Öppen, stolt och nyskapande efter denna process?

Motala kommun har inte råd att förlora en enda lärare till. Nu är det viktigare än någonsin att signalera att utbildning är viktigt för vår kommun som vill vara en attraktiv arbetsgivare. Satsa på ett permanent lokalt lärarlönelyft som omfattar alla lärare från förskolan upp till vuxenutbildningen. Vi i Lärarförbundet är gärna med i samtal om hur det kan organiseras!

Läs mer om