Låt metoo bli en början

Metoo. Kampanjen sätter fokus på mycket mer än sexuella trakasserier, skriver Helene Jareblad.

Metoo. Kampanjen sätter fokus på mycket mer än sexuella trakasserier, skriver Helene Jareblad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2017-11-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ställ dig i kön som alla andra, rätta in dig i ledet, fötterna och näsan ska peka framåt! Gubevars om du tänker annorlunda eller i andra banor, tänk inte själv utan tänk som mig!

Är verkligen verkligheten på det här viset 2017?

Vi kvinnor känner oss mättade och hjärntvättade av överkonsumtion, metoo-rörelsen har satt en stor sten i rullning vad gäller sexuella trakasserier. Men det här handlar om så mycket mer än sexuella trakasserier.

Det handlar om kvinnor som stängs ute från maktens korridorer. Företagsledare som sätter upp stoppskylten – ledsen är du kvinna kommer du inte in här, för majoriteten i maktens rum är fortfarande vita män.

Många kvinnor känner att de inte är en del av det svenska samhället när det gäller rättssäkerheten, att rättvisan har havererat. Alla grupper oavsett kön ska vara skyddade mot övergrepp från andra medborgare, myndighetspersoner och av samhället. Alla grupper ska ha rätt till sitt privatliv.

I det förhållandevis jämställda Sverige tjänar män mer än kvinnor i alla inkomstgrupper. Mindre resurser läggs på välfärd i form av vård och omsorg, omsorg förväntas kvinnor erbjuda utan betalning eller till förhållandevis låga löner. Nu är det verkligen dags att upprätta en handlingsplan för jämställda löner.

Vi behöver fler män som ställer upp för att förhindra våldet mot kvinnor.

Vi behöver ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen för att åstadkomma en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet och lika lön för lika arbete oavsett kön.

Vi behöver också se över hur vi använder reklam, hur ska innehållet se ut för att motverka könsdiskriminering i det offentliga rummet?

Vi vill ha ett samhälle där alla kan vara sig själva, slippa dåligt självförtroende och funderingar på plastikoperationer. Ingen ska behöva pressas in i stereotypa roller med begränsade möjligheter.

Helene Jareblad

grön fritidspolitiker

Läs mer om