Låt oss göra 2017 till ett klimatsmart år

"Låt 2017 bli året då vi i Sverige på allvar gör slag i saken och bestämmer oss för att nu ska vi tillsammans, politiker och medborgare, se till att utsläppen av växthusgaser minskar" skriver Roger Bydler.

"Låt 2017 bli året då vi i Sverige på allvar gör slag i saken och bestämmer oss för att nu ska vi tillsammans, politiker och medborgare, se till att utsläppen av växthusgaser minskar" skriver Roger Bydler.

Foto: Anonymous

INSÄNDARE2017-01-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det år som nu går mot sitt slut har varit ett år med många trista väderhändelser och uppgifter om den globala uppvärmningen har nått nya oroande höjder. Alltså dags att se till att vi nu vänder på utvecklingen och även om det inte kan ske över en natt, så måste vi någon gång börja. Låt 2017 bli året då vi i Sverige på allvar gör slag i saken och bestämmer oss för att nu ska vi tillsammans, politiker och medborgare, se till att utsläppen av växthusgaser minskar.

Så, politiker i Sveriges riksdag, sluta käbbla och bestäm er för att nu ska ni tillsammans skapa förutsättningar och ramar för en så snabb minskning av utsläppen av växthusgaser som är möjlig för en övergång till ett hållbart samhälle! Det skapar motivation för oss alla att börja leva klimatsmart.

Och vi medborgare kan då visa vägen genom att tänka på hur det vi gör påverkar utsläppen:

- Att dela är att bry sig. Behöver vi alla prylar vi har eller kan vi dela med oss och behöver vi köpa nytt eller kan vi använda det som någon annan vill dela med sig av?

- Ge hållbart. I stället för att ge bort en pryl, varför inte ge en upplevelse i stället?

- Återanvänd dina tekniska prylar. Även om det fortfarande är ovanligt går det att köpa datorer och andra tekniska hjälpmedel som kan återanvändas. Och vill du inte själva göra det så ge det till en organisation som ser till att någon som behöver ett hjälpmedel får det.

- Ät och res klokt. Det är i vardagen som vi orsakar de största utsläppen - vi behöver tänka på vad vi äter, vi behöver tänka på hur vi reser och vi behöver tänka på vart vi reser på semester. Samtidigt innebär detta att vi mår bättre, blir friskare och framför allt skapar vi förutsättningar för en bra framtid för våra barn.

Tänk om 2017 blev året då vi vände utvecklingen till ett fossilfritt Sverige!

Läs mer om