Ljusföroreningar skapar ett ekologiskt sammanbrott

Det vita ljuset tror nattaktiva djur/insekter är solen eller månen vilket stör deras dygnsrytm och vissa kommer dö ut och konsekvensen är ökade störningar i biologiska system, menar skribenten.

Gamla armaturen spred inte ljuset så mycket bakåt som den nya gör, menar skribenten.

Gamla armaturen spred inte ljuset så mycket bakåt som den nya gör, menar skribenten.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2020-12-14 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir förskräck över den låga kunskapen om ekologi/miljö hos Motala Kommun då de bytte ut äldre gatubelysning till armaturer med LED.

Gamla armaturen spred inte ljuset så mycket bakåt som den nya gör, vilket får konsekvenser för nattaktiva insekter/djur i våra trädgårdar. Ljusets färg på de gamla, ej kritvitt, utan gulaktigt påverkar inte insekter lika mycket.

Men ljusstyrkan på de nya med vitt, som solens dagsljus, ökade från gamla på cirka 2-4 Lux upp till 7-9 Lux 1 meter in bakom stolpen på min trädgård! Den ökningen är mycket.

Det vita ljuset tror nattaktiva djur/insekter är solen eller månen vilket stör deras dygnsrytm och vissa kommer dö ut och konsekvensen är ökade störningar i biologiska system. Visst kan ambitionen att spara pengar var bra, men inte när det ytterligare skapar med störningar i naturen som redan är hårt belastad av människan okunskap.

För de mörkrädda kan jag upplysa er att "mörkret har aldrig ätit upp någon människa". Jag har inte önskat att min trädgård skall bada i ljus på nätterna. 

Armaturen skulle vara gjord så ljuset sprids på gatan om det nu belysning behövs, såga ned skiten eller byt ut! Det finns ingen mening att sätta upp någon julbelysning då det är alldeles för ljust nu. Ska man tvingas skaffa mörkläggnings gardiner för att kunna sova! Läs boken "mörkermanifestet".