"SjukfrÄnvaron i Àldreomsorgen har i flera Är legat pÄ en hög nivÄ, men nu har den stigit ytterligare och enligt uppgifter till kommunstyrelsen ligger den nu pÄ 10 procent", sÀger Camilla Egberth. Och vet du vad, kommunalrÄd Camilla Egberth (S)? Det har jag, Gunilla Skill, flera undersköterskor och allmÀnheten, varnat för under en mycket lÄngt tid. Vi har ocksÄ förklarat varför. Hur kan du uttala dig som om att du inte kan förstÄ orsaken till detta? Om ni politiker inte vet varför, dÄ tycker jag att ni kan sÀga upp er frÄn ert uppdrag med omedelbar verkan. För dÄ Àr det detsamma som att ni behandlar oss som luft.
VÄr arbetsplats i vÀlfÀrden Àr en kvinnofÀlla och det har arbetsgivaren utnyttjat till fullo. Det Àr synd och skam att vi inte kan krÀva skadestÄnd för förlorad arbetsinkomst samt för sveda och vÀrk av arbetsgivaren. à r 2012 hamnade jag i en akut stressreaktion med en sjukskrivning pÄ tre veckor, borde stannat hemma lÀngre men lojal som jag Àr mot arbetsgivaren mitt i semestertider slÀpade jag mig dit. Dumt, dÄ arbetsgivaren inte visat sig lojal tillbaka. En bidragande orsak var "Det fantastiska fyra veckors-schemat" som alla har i Motala kommun. Och det Àr journalfört, svart pÄ vitt. NÀr jag pÄpekade detta för min dÄvarande chef vid hÀlsosamtalet han var tvungen att ha med mig efter sjukskrivningen svarade han: "FörvÀnta dig inte att det kommer att bli bÀttre".
Vi har i Äratal stÀllt upp i vÄtt och torrt för att fÄ er budget att gÄ ihop, suttit i grupparbeten, spelat spel, rÀknat röda och gröna ören och gud vet allt! Vi har fÄtt Àgna Ät oss att lyssna pÄ hur taskig Motala kommuns ekonomi Àr och att budgeten kommer back Àven detta Är. PÄ grund av oss? Vi kostar för mycket!
VÄra egna saker vi skulle behövt ventilera om, eller orsak och verkan över den "besvÀrliga" situationen har inte funnits tid till. Om vi lyckats klÀmma in nÄgot har svaret blivit: "Vad ni Àr gnÀlliga. Det finns flera Àn ni som har dÄliga arbetstider, min man till exempel. Ni kanske har för mycket hemma? Eller gÄ ner i tid om ni inte orkar!" Eller hur, vem har rÄd med det? Inte jag i alla fall.
Det gÄr inte att spara pengar i vÄrden. Ska vi bedriva en god vÄrd till vÄra gamla och hÄlla personal mÄste det fÄ kosta pengar. Det gÄr inte att utföra ett bra arbete med mindre personal, mera arbetsuppgifter, högre krav frÄn arbetsgivaren och sÄ vidare och samtidigt ha taskiga arbetsvillkor. Att ha ett schema som bara strÀcker sig fyra veckor framÄt skapar oro över att inte kunna planera sin fritid. Att arbeta varannan helg och fÄ tider som Àr satta utifrÄn arbetsgivarens villkor gör att vi fÄr för lite tid till ÄterhÀmtning. SÄ hÀr kan det se ut: mÄndag 12.00-21.15, arbeta tisdag, onsdag, torsdag 7.00-16.00. Ledig fredag. Börja lördagen med delad tur 7.30-11.00 - 16.30-21.15. Söndagen 7.00-17.00. Ledig mÄndag (en dag), börja tisdagen 12.00-21.15, onsdagen 7.00-16.00 och pÄ torsdagen en delad tur 7.00-12.00 - 16.30 20.30. Fredagen 7.00-16.00, sen Àntligen ledig lördag och söndag som gÄr att till att sova ifatt. Sen köööör vi: mÄndag 12.00-21.15 ...
NÀr ska vi hÀmta andan? Och hur ser schemat ut nÀsta gÄng?