Ändå försöker politiker påverka och få oss medborgare att tro att kärnkraften är säker. Men problemen med kärnavfall tilltar och mycket är osäkert kring slutförvaret av det svenska kärnavfallet. Faktum är att 3 300 generationer efter oss kommer vara berörda av frågan.
Bränslet till Sveriges kärnkraftverk genererar ett antal olika avfallsslag, från uranmalm till plutonium. Varje led i avfallsprocessen kräver sitt speciella och omsorgsfulla omhändertagande med tidscykler upp till 100 000 år.
Det svenska högaktiva avfallet är tänkt att lagras i urberget under minst 100 000 år. Att förutse alla problem som kan uppstå är inte ett enkelt arbete. Kopparkapseln som används för att isolera bränslet från omgivningen ska klara att stå emot naturen i 100 000 år. Frågan är om kapseln klarar det?
Mark- och miljödomstolen har gett Svensk Kärnbränslehantering (SKB) backning när det gäller kopparkapslarna för slutförvaret av det svenska kärnavfallet. För att domstolen ska säga ja krävs ett underlag som klargör att metoden är helt säker.
Därför är det nu dags för politikerna att skrida till handling och börja använda fossilfri energi i en snabbare takt. Utvecklingen av fossilfri energi fortskrider och vi kommer säkerligen se ny energi framtagen ur vind, vatten och sol. Vi måste kunna se fram emot en hållbar framtid där vi värnar om vår planet.