Vi lever i orostider. Spänningarna i vårt närområde ökar och den säkerhetspolitiska kartan förändras. Sverige är sedan ett år medlem i försvarsorganisationen NATO och samordnar tätare med våra nordiska och baltiska grannar. Behovet av uthållighet och motståndskraft i hela samhället blir alltmer påtagligt. Som region höjer vi successivt vår förmåga att leverera i situationer utöver det ordinära för att kunna möta påfrestningar på hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och andra kärnverksamheter. Men för att nå samhällseffekt behöver vi involvera flera aktörer. Östgötasamverkan (M-KD-L) agerar nu för att stimulera samverkan med civil och försvarsinriktad innovation i Östergötland.
Vår region är ett av Sveriges starkaste centra för försvarsindustriell innovation, utveckling och produktion. Vi har en unik koncentration av ledande aktörer som Saab, Linköpings universitet, Totalförsvarets forskningsinstitut och Försvarsmaktens Cyberförsvarsförband. Därmed är Östergötland synnerligen väl anpassat för innovation som bygger hela Sverige starkare.
I februari beslöt regionutvecklingsnämnden att anslå medel för projekt inom civil och militär innovation. Projektet ska pågå under 2025-2026 med målet att etablera en samverkansarena och organisera aktiviteter som ger ökad innovationstakt för totalförsvaret. Målsättningen är att samverkansarenan ska bidra till minst två större satsningar med en budget på över tio miljoner kronor. Projektet ska även stärka Östergötlands position som en ledande innovationsnod för totalförsvar, säkerhet och hållbarhet, både nationellt och internationellt.
Ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv är nyckeln till vår regions utveckling. Vi har höga ambitioner för Östergötland och arbetar målmedvetet för att stärka samhälle och näringsliv. Våra innovations- och utvecklingsprojekt fokuserar särskilt på våra styrkeområden visuell intelligens och sammankopplade teknologier, innovativa material och produktionsmetoder samt hållbara systemlösningar och miljöteknik. Regionen leder bland annat nätverket EastSweden Business Region, som samlar offentliga aktörer för att stötta företags tillväxt. Vi arbetar aktivt med att fördela projektmedel och locka strategiska tillväxtresurser till regionen. Att detta projekt nu blir verklighet är därför en framgång.
Linköping Science Park kommer att leda och äga innovationsprojektet och Region Östergötland ingår i projektets styrgrupp. Regionen medfinansierar projektet med två miljoner kronor ur det statliga anslaget för regionala utvecklingsåtgärder. Linköpings och Norrköpings kommuner står för resterande del av den totala budgeten på 4,5 miljoner kronor.
Som vår civilförsvarsminister Carl Oskar Bohlin ofta framhåller är samarbete en säkerhetsfråga. Det projekt vi nu är med och sjösätter i Östergötland är ett exempel på hur detta kan ske. Vi bygger ett robust samhälle tillsammans!