(S): Lyssna på våra seniorer!

I juni förra året fick socialförvaltningen i uppdrag av socialnämnden att skyndsamt utreda, utforma och starta ett seniorcenter i Motala. En öppen verksamhet, en mötesplats. Intentionerna är bra och vi är fortsatt positiva till förslaget tidiga och förebyggande insatser är av godo för den enskilde med stärkt hälsa och ökat välbefinnande, men också för samhället. 

Lyssna på våra seniorer, skriver insändarskribenterna.

Lyssna på våra seniorer, skriver insändarskribenterna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2025-03-22 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att vi ska klara av framtida behov med demografiska utmaningar och minskade personella resurser är det nödvändigt med förebyggande åtgärder. Vi behöver träna och må bra för att bevara styrka och klara oss själva så långt upp i ålder det är möjligt. 

En seniorsamordnare har anställts och arbetar sedan i mars med att utforma centret med hjälp av föreningar, pensionärsorganisationer och näringslivet. Ambitionen är att nå ut till många fler seniorer än de som idag är aktiva på Hälsocenter. 

Så långt allt väl, men den nya satsningen innebär att kommunens Hälsocenter kommer att stänga den sista april, vilket skapar oro bland deltagarna. I förstudien ”öppna insatser för seniorer” står det: ”Seniorcentrets aktivitetsprogram kommer att utvecklas för att främja en aktiv och hälsosam livsstil bland seniorerna”. Vi ser därför en risk för att de drygt 110 personerna som idag tränar på Hälsocenter kommer påverkas negativt eftersom att seniorcenter inte startat, det finns inte ens en tilltänkt lokal. På nämnden i september fick vi information om Hälsocenter: ”att lokalen planeras sägas upp till nästa sommar men seniorcenter planeras öppna innan dess”. Så blir det alltså inte nu. 

På onsdagens socialnämnd undrade vi därför: Om den träningsutrustning som finns på Hälsocenter inte följer med till Seniorcenter så undrar vi om det kan finnas annan användning av den. Går det att ha kvar träningsutrustningen men att den också kommer fler till del med ökad tillgänglighet? Exempelvis våra medborgare som är i behov av rehabiliterande insatser, eller personer med LSS-tillhörighet. Vi gjorde därför ett yrkande om att Hälsocenter ska få vara kvar fram tills seniorcenter öppnar, samt att utreda förutsättningar för att de medborgare som behöver ska få tillgång till anpassad träningsutrustning och träningsformer. 

Hälsocenter betyder så mycket mer än träning för deltagarna: ”Gemenskapen och tryggheten vi har nu går förlorad”. ”Fysisk positivitet, den psykiska faktorn och den sociala biten det här är bra på så många vis och kommunen slipper kostnader för hemtjänst”. ”Perfekt träning för oss med artros”. ”Forskning visar att det är bra med fysiska aktiviteter, det handlar om vår hälsa”, var några av synpunkterna som framkom när några socialdemokrater gjorde ett verksamhetsbesök i januari. Ofrivillig ensamhet kan nämnas är en riskfaktor för att drabbas av psykisk ohälsa och utveckling av demens hos äldre, enligt forskning. 

Det ordnas promenader, utomhus- och vattengympa, discgolf, utflykter, fikastunder. 

Någon konsekvensanalys har inte setts till och deltagarna och personalen har inte fått vara med och tycka till. Flera politiska partier har besökt Hälsocenter och senast den 17 mars passade en hel delegation på att ställa frågor till Charlotte Widegren och andra politiker i samband med medborgardialogen som anordnades i Folkets hus. Precis som flera av medborgarna undrar vi:

  • Finns det någon lokal för ändamålet? Var?
  • När kan Seniorcenter öppna?
  • Får träningsmaskinerna följa med?
  • Varför har inte seniorerna på Hälsocenter fått vara med i processen? 

Tips: Lyssna till våra medborgare, deras åsikter är viktiga!