Svenska fyndigheter av uran finns i alunskiffer och i urberget. Motala och Vadstena är två av kommunerna i Sverige som har alunskiffer i berggrunden och skulle kunna vara aktuella för framtida utvinning av uran i dagbrott.
Motala kommun och Vadstena kommun har fått möjlighet att lämna synpunkter på förslaget genom remissyttranden.
Vi Socialdemokrater i Motala och Vadstena anser att det finns mycket som talar emot utvinning av uran i våra trakter:
- Vättern, som är en av Sveriges största råvattentäkter för dricksvatten, måste skyddas för nu och framtida generationer.
- Tåkern som värderas ha ett nationellt högt klassat miljövärde måste värnas.
- Alunskiffer finns vanligen på den mest bördiga jordbruksmarken, som är fallet på östgötaslätten. Dagbrott kräver stora markområden och utvinning innebär att värdefull jordbruksmark för livsmedelsförsörjning försvinner. Intrånget i ekosystem och landskapsbild skulle bli betydande. Alunskiffer specifikt är en bergart som kan leda till utsläpp av surt, metallhaltigt lakvatten som riskerar att spridas till närliggande miljöer.
- Vi menar att uranutvinning tillsammans med en eventuell etablering av kärnkraftverk i Motala - om majoriteten med SD, M, KD plus L får som de vill - skulle kunna innebära ett säkerhetspolitiskt hot mot kommunen med tanke på Markstridsskolan i Kvarn och Försvarsmakten i Karlsborg på andra sidan Vättern.
Vi Socialdemokrater uppfattar att ett av de viktigaste motiven, när det 2019 togs beslut om att införa ett förbud mot utvinning av uran i Sverige, var att uranbrytning ansågs förknippat med en lång rad miljörisker. Dessa risker kvarstår.
Vi anser att förbudet mot uran skall kvarstå och att uran även fortsättningsvis inte ska utgöra ett koncessionsmineral. Ett tillägg bör göras i minerallagen och/eller i miljöbalken med syfte att förbjuda gruvbrytning av alunskiffer.