(S): Ökning med 7,5 miljoner – då har något gått väldigt fel

Notan för inhyrd personal vid socialkontoret i Motala kommun landade på nio miljoner kronor för 2024! Nio miljoner…

Har kommunen som arbetsgivare gjort allt som går för att behålla personalen? frågar sig insändarskribenten.

Har kommunen som arbetsgivare gjort allt som går för att behålla personalen? frågar sig insändarskribenten.

Foto: Anders Törnström/arkiv

Insändare2025-05-21 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag (enligt uppgift 2025 05 15) arbetar 16 hyrsocionomer på socialkontoret, på enheten Barn och Unga samt mottagningen.

Samhället har förändrats och har bland annat bidragit till att orosanmälningarna ökat år för år.  Då måste kommunen sätta in stödinsatser, insatser som kostar mycket pengar. Personalen vid socialkontoret har haft, och har säkert fortfarande, en arbetsbelastning som inte är hälsosam, i alla fall noteras sjukskrivningar och det finns även personer som valt att sluta sina anställningar. 

Har kommunen som arbetsgivare gjort allt som går för att behålla personalen? Det är brist på utbildade socionomer i hela landet. Och mitt upp i allt detta görs ett omställningsarbete med nytt arbetssätt i Motala. Hur mår medarbetarna? Vad görs för att förbättra deras arbetsmiljö på kort och lång sikt? 

Enligt socialdirektören, i en artikel i MVT, har förvaltningen inte haft något val än att hyra in personal i det läge vi befinner oss i, vilket är en mycket dyrbar lösning för kommuninvånarna. En konsult kostar ungefär lika mycket per 40-timmarsvecka som en fast anställd per månad. Vi betvivlar inte att konsulterna gör ett gott arbete med hög kvalitet, men någonstans har det gått väldigt fel när kostnaderna för hyrpersonal ökat med 7,5 miljoner på ett år! 

Vad har ni i SD, M, KD plus L för plan framåt? 

Självklart måste kommunen ta sitt ansvar, utreda orosanmälningar och besluta om stödinsatser, för inget barn eller ungdom ska fara illa eller hamna mellan stolarna. Hyrpersonal kan vara en tillfällig lösning, men för Motalas del handlar det om många månader av inhyrningar. 

Rekryteringsarbetet av nya socionomer är på gång. Det tar tid att ställa om. Vi kan bara hoppas på att det går bra och att organisationsförändringen leder till att Motala ses som en attraktiv arbetsgivare som har förmågan att få medarbetarna att stanna kvar och trivas.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kommer kommunerna sannolikt att behöva anställa fler socionomer när den nya socialtjänstlagen, som planeras att träda i kraft i juli i år, blir verklighet. Lagen syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. 

Har ni styrande av Motala kommun tagit höjd för detta?