Självständigt liv är viktigt

Mycket personal. I ett svar påpekar politiker att det krävs mycket personal dygnet runt inom äldreomsorgen.

Mycket personal. I ett svar påpekar politiker att det krävs mycket personal dygnet runt inom äldreomsorgen.

Foto: Peter Jigerström

INSÄNDARE2016-05-31 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Gunilla Skill angående insändare i MVT den 4/5 2016 om äldreomsorgen i Motala

Motalas befolkning blir allt äldre. Från kommunens sida arbetar vi för att alla ska ha rätt till ett självständigt liv, oavsett livssituation och bostadsform. Det innebär att vi ska finnas till hands för att tillgodose brukarnas behov under dygnets alla timmar. Alla dagar. Året om.

För äldreomsorgens personal medför detta arbete på helger, kvällar och nätter. Flertalet av äldreomsorgens brukare har omfattande omvårdnadsbehov. Det innebär att det behövs en hög bemanning inom äldreomsorgen, även utanför ordinarie kontorstid. Detta kan ibland kräva schemaförändringar.

I din insändare frågar du om den schemaförändring som genomfördes inför 2015 sparade några pengar.

Svaret är nej. Schemaförändringarna var ingen sparåtgärd. Syftet med dem var att skapa en grundbemanning, bestående av enbart tillsvidareanställd personal. I samband med detta anställdes ett stort antal nya medarbetare i verksamheten.

Du undrar också om nämnda schemaförändringar ”räddade” socialnämnden från underskott.

Även här är svaret nej. Det var heller inte syftet med schemaomläggningen.

Det underskott som uppstod 2015 var dock bara till en mindre del kopplat till äldreomsorgen. Nämndens negativa resultat orsakades till övervägande del av oväntat höga kostnader för hemsjukvård och placeringar.

Du frågar även hur vi ser på samarbetsviljan mellan arbetsgivaren och anställda.

Vi uppfattar samarbetsviljan som god. De brukarundersökningar som gjorts visar också att vårt arbete med de äldres service och omvårdnad håller hög kvalitet.

Vi har under senare tid rekryterat ett antal nya enhetschefer. Detta för att vi anser att vi behöver fler goda chefer för att få genomslagskraft för den äldreomsorg vi vill bedriva.

En av enhetschefernas viktigaste uppgifter just nu är att komma till rätta med de problem med ökad sjukfrånvaro vi ser inom äldreomsorgen. I detta arbete deltar även socialförvaltningen, personalnämnden och kommunledningen.

Parallellt med detta arbetar vi sedan i december förra året långsiktigt med Framtidens äldreomsorg i Motala. Genom att föra dialog med medborgare, brukare och medarbetare vill vi inom ramen för detta projekt åstadkomma ett långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete med vilket vi kan bygga framtidens äldreomsorg i Motala. Arbetet omfattar alla som är verksamma inom sektorn äldreomsorg. Såväl chefer och medarbetare, som fackliga företrädare och specialistyrkesgrupper.

Läs mer om