Sömnproblem och elektronik

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Insändare2015-04-04 06:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskarna är det folk som sover sämst i hela Europa, enligt vad som sades i tv-programmet ”Fråga doktorn”, som hade en temakväll om sömnproblem den 23 mars.

Man gav råd om hur man ska få en bättre sömn, sovrummet bör vara mörkt och svalt och man rekommenderade även att man inte ska ha påslagen elektronik i rummet. Skälet till det var att det blåa ljuset från mobiler och dataskärmar stör hormonerna.

Det finns ytterligare en faktor som påverkar sömnen, och det är de elektromagnetiska fälten som avges från all elektronik, till exempel från en router, som finns i dom flesta hem.

Redan 1999 så publicerades en studie av Torbjörn Åkerstedt, Bengt Arnetz med flera där man exponerade 18 friska personer för ett elektromagnetiskt fält på, en relativt hög, men vanligt förekommande nivå.

Man jämförde sömnen med och utan exponering för fältet, under en natts sömn. Man fann att fasen där personerna exponerades för fältet associerades med reducerad total sömntid och sömneffektivitet. Även två andra stadier av sömnen påverkades.

Författarna till studien drog slutsatsen att effekten på sömnen hade orsakats av de elektromagnetiska fälten.

Strålsäkerhetsmyndigheten gav 2014 ut en rapport om den senaste forskningen om elektromagnetiska fält och hälsorisker.

Man skriver att i de två sömnstudier som man har med i rapporten, så finner man effekter på sömn-EEG och på sömnens struktur. Man skriver också att sannolikheten att finna effekter tycks öka med exponeringens längd.

Lena Hillert, Bengt Arnetz, Torbjörn Åkersted med flera publicerade en studie 2007 där man exponerade en grupp bestående av 71 personer för ett elektromagnetiskt fält bestående av en trådlös GSM-signal, under 3 timmar. Man fann att delar av sömnen som antas vara viktiga för återhämtningen, påverkas på ett ogynnsamt sätt.

Det finns fler forskare, som har kommit fram till samma slutsats, att sömnen påverkas på ett negativt sätt, och det har kommit en hel del studier inom det här område de senaste åren.

WHO skriver i sin forskningsagenda - Barn och elektromagnetiska fält : att på grund av dom effekter man har sett i laboratorieförsök med frivilliga vuxna, så vill man även studera hur barns sömn och EEG påverkas, under förutsättning att man får ett etiskt tillstånd (Children´s EMF Research Agenda).

Det är dags för våra myndigheter att ta frågan på allvar, om hur vi påverkas av den dygnet -runt -exponering, som vi är utsatta för. Eller är det en ökad förskrivning av sömnmedel som gäller?

Läs mer om