Ta hand om Vadstena Stadsmuseum

Vi bör ta hand om detta hus och ge det den fantastiska glans jag tror det haft med det läget, skriver insändarskribenten.

Insändare2021-07-15 08:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En byggnad som gett mig mycket huvudbry under åren är den förhållandevis lilla och låga byggnad där Vadstena Stadsmuseum är inrymt. Den har en så framskjuten plats i Vadstena, och den måste ha spelat en central roll i staden. Att Östgöta Dals sparbank haft sin verksamhet där är bekant. När man kommer in i byggnaden slås man av att byggnaden består av två helt skilda delar. Den del som vetter mot apoteket består av ett stort vackert rum med den vackraste interiör i hela Vadstena. Å andra sidan är rummet mot Krabbegatan det gråaste och mest oansenliga rum man kan tänka sig. 

Vi bör ta hand om detta hus och ge det den fantastiska glans jag tror det haft med det läget. Mitt förslag är följande: Öppna från Rådhustorget en lika vacker dörr och trappa som finns på baksidan. Gör ett värdshus, utan kök, i det stora vackra rummet. Dra fram en välfylld ostvagn och Madam Petterssons rökta korv, ett par sorters öl, tre vita och tre röda vinmärken, det räcker. Möjligtvis lite svag klassisk musik i bakgrunden. Sparsamt öppethållande. 

I den andra delen kunde man lägga upp en permanent modell av kvarteret Sanden med gamla fynd. Ställ ut den fantastiska modellen av 1700-tals Vadstena. Använd bara proffs till ljussättningen. Låt ”gamla föreningen” sköta regimen och eventuellt ta hand om inkomster.