Utveckla centrala Vadstena – spar vår jordbruksmark

"Denna vision kan förverkligas under kommande mandatperioder om det sker med en politisk ledning som satsar på en förnyelse av Vadstena" skriver insändarskribenterna.

"Silobyggnaden kan byggas om för boende. I de två siloparen närmast industrin, Fredrikssons Verkstäder AB, kan det med fördel byggas 22 enrumslägenheter i ett trapphus där översta våningen närmast industrin kan inrymma en vinterträdgård" skriver insändarskribenterna.

"Silobyggnaden kan byggas om för boende. I de två siloparen närmast industrin, Fredrikssons Verkstäder AB, kan det med fördel byggas 22 enrumslägenheter i ett trapphus där översta våningen närmast industrin kan inrymma en vinterträdgård" skriver insändarskribenterna.

Foto: Anton Rimstedt

Insändare2022-08-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha följt olika idéer om en framtida utveckling av silo- och hamnområdet på båda sidorna om hamnkanalen tecknas här en vision om möjliga utvecklingar för boende, näringsliv och turism i Vadstenas centrum.

Silobyggnaden kan byggas om för boende. I de två siloparen närmast industrin, Fredrikssons Verkstäder AB, kan det med fördel byggas 22 enrumslägenheter i ett trapphus där översta våningen närmast industrin kan inrymma en vinterträdgård. Här kan ungdomsbostäder på 50 kvadratmeter skapas alternativt ett äldreboende. I övriga sex siloparen och främsta delen mot centrum, i våningarna två till sju, kan det byggas 40 hyreslägenheter på drygt 110 kvadratmeter samt gemensamhetsutrymme i bottenvåningen. 

Området framför sidobyggnaden. Den marken bör upplåtas till ett villaområde med en strandpromenad närmast vattnet. Uppställningsplatser för husbilar kan anläggas närmast industriområdet. I den äldre sidobyggnaden. Där det idag är bland annat en restaurang, kan det byggas om till hotell, en verksamhet med kanske 25 till 30 rum.

Området mot lilla hamnarmen. Där kan den medeltida hantverksstaden återuppbyggas med små bodar för hantverk och försäljning av konst och hantverk.

Fortsatta område nära lilla hamnarmen. Här kan hamnkontor och service till båtturismen anläggas i ny byggnad.

I denna vision inbegrips också stora hamnparken framför Vadstena slott. Där vill vi se en återuppbyggnad av ett Hamnschweizeri. Förslagsvis en glaspyramid ovan en kalkstensockel, cirka en meter hög, totalt nio meter hög byggnad med cirka 200 stolar och med serveringsbar, litet kök, toaletter, med mera. En skiss finns.

Denna vision kan förverkligas under kommande mandatperioder om det sker med en politisk ledning som satsar på en förnyelse av Vadstenas innerstad och spar Sveriges bästa åkermark till fortsatt jordbruksändamål.

Det finns politiska partier i Vadstena som har liknande idéer som vår Vision. Din röst i det lokala valet avgör om vilken ledning och utveckling Vadstena kommer att få framöver.
 

Utveckla Vadstenas centrala delar och spar vår jordbruksmark.

Vadstena fria röst, Ryno Berg, Anders Agnemar, Peter Nilsson, Jonny Brorsson, Torbjörn Ahlund, Lars-Erik Andersson, Pelle Olai