Vättern är skyddad av fyra riksintressen enligt miljöbalken – friluftsliv, fiske, natur och kulturmiljö. Sjön är dessutom ett Natura 2000-område och en del av EU:s nätverk av skyddade områden. Länsstyrelserna runt sjön har bestämt att Vättern och de åar som rinner ut i sjön är ett vattenskyddsområde. Trots detta kvarstår stora hot mot sjöns vatten, djur och växter. Varken den planerade gruvdriften i Norra Kärr, gasborrning i sjön eller Försvarsmaktens skjutövningar berörs av vattenskyddet. Dessa verksamheter bestäms av annan lagstiftning som står över miljöbalken.
I en insändare den 16 juni undrar ”Bosse” vad Miljöpartiet gör för att värna Vättern. Svaret är att vi gör allt vi kan på alla politiska nivåer. Långt innan det fanns debatt och tydlig opinion lyfte vi behovet av att värna den värdefulla natur som omger Vättern och sjön som dricksvattentäkt.
Genom åren har MP drivit frågan om skydd för dricksvatten i allmänhet och Vättern i synnerhet genom åtskilliga riksdagsmotioner, interpellationer, opinionsbildning i form av seminarier, artiklar och möten. Den senaste riksdagsmotionen lämnades in i oktober 2015. Vättern är en av MP Motalas viktigaste frågor som har lyfts i valprogram och vid ett flertal tillfällen på insändarplats i MVT. Miljöpartister har nyligen fört debatt i andra tidningar bland annat genom MP:s gruppledare i Motala Mats Johannesson i tidskriften Syre och riksdagsledamoten Emma Hult i Dagens Samhälle.
Vi är naturligtvis glada över att det är många fler än vi i Miljöpartiet som ser hoten mot Vättern och visar sin oro över det utökade tillståndet för skjutningar som Försvarsmakten har fått. Den rödgröna majoriteten och Alliansen i Motala kommun har tidigare på debattplats markerat värnandet om vår dricksvattentäkt. Nyligen har ordförandena i kommunstyrelserna i Motala, Vadstena och Ödeshög gemensamt deklarerat att ”vårt dricksvatten inte är ett skjutfält” och ska tillsammans överklaga Försvarsmaktens utökade tillstånd. Det är en styrka att tre kommuner med olika politiska majoriteter går samman i en överklagan. Det ger en stark signal till riksdagen att se över vilket riksintresse som ska väga tyngst: Försvarsmaktens behov av skjutövningar eller dricksvatten för minst 250 000 personer.
Vi hoppas att en majoritet i riksdagen ställer sig bakom de åtgärder som krävs för att stärka skyddet för dricksvatten i Sverige. Det innebär att skyddet av Vättern måste överordnas andra samhällsintressen, inklusive Försvarsmaktens och gruvnäringens.