I detta sammanhang befinner vi oss i skärningspunkten mellan religion och samhälle. För många handlar påsken främst om familjesammankomster, medan den kristna kyrkan firar Jesu uppståndelse. Många kopplar påsken till att pynta med fjädrar, måla ägg och leta efter chokladägg. Men är det verkligen lämpligt att traditionellt placera ett dött lamm på matbordet under påskhelgen? Det behöver inte vara så!
Tänk mer med hjärtat när ni handlar inför påsk. Mycket av det klassiska påskbordet kan ersättas med växtbaserade produkter, såsom havre- eller sojabaserad créme fraîche, vegansk majonnäs och tofu istället för ägg. Mer tips finns på Djurrättsalliansens och Djurens Rätts webbsidor, där ni kan hitta recept för att veganisera er påsk.
Tyvärr finns det en viss skeptisk inställning mot växtbaserade alternativ. En köttfri korv, som är mer hållbar än sin djuriska motsvarighet, kan upplevas provocerande. Men är det inte dags att tänka om?
Låt oss visa omtanke för alla levande varelser genom att omfamna en veganiserad påsk. Valet ligger i våra händer – låt oss göra det rätta!
Veganiserad påsk – det enda rätta att göra
Animal Save Sweden vill påminna oss om att se den större bilden: Varje dag kläcks cirka 30 000 befruktade ägg inom äggindustrin, och hälften av dessa är hanar. Eftersom hanarna inte lägger ägg, dödas de samma dag som de föds. Efter ungefär 90 veckor slaktas även hönsen när de blivit så utslitna att de inte längre kan producera ägg. Men vi behöver faktiskt inte konsumera fågelägg!
Vegansk påskmat.
Foto: Johanna Sandgren
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.