Vem är i utanförskap?

Är det så att våldsam protest lönar sig, funderar skribenten.

Är det så att våldsam protest lönar sig, funderar skribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Insändare2019-06-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antidemokrati lönar sig? Ett obestridligt faktum om man ser på hur samhället spenderat miljarder på att försöka lösa problemen med utanförskap och kriminalitet. Plötsligt brinner det, smäller bomber eller människor skjuts ihjäl i ett så kallat utanförskapsområde, lösningen blir att spendera miljoner på konstgjord andning i form av sysselsättningsåtgärder, fritidsaktiviteter för ungdomar på glid, polisiära insatser och det lokala föreningslivet. Om revolterna mot samhället uteblivet, så hade förmodligen inte våra politiker gjort någonting. Men när man själva riskerar att drabbas av det faktum att staten inte längre har våldsmonopol, då rullar miljarderna.

Vi kan inte längre blunda för att dagens Sverige består av flera parallella samhällen där myndigheterna inte har någon kontroll. En frågeställning är varför våld faktiskt lönar sig, för vilka grupper är det som får ta del av olika åtgärdspaket avsedda att skapa ”lugn” i samhället. Inte är det pensionärer, arbetslösa eller sjukskrivna som nekats ersättning. Grupper som inte bränner bilar eller startar upplopp i bostadsområden, är kriminella, eller inte öppet revolterar mot samhället nonchaleras.

Vi kan ta Motala kommuns satsning mot utanförskap med en budget på 25 miljoner som exempel. Kommer människor som inte omfattas av kommunens definition av utanförskap att få någon nytta av satsningen? Det är dags att inse att det inte bara är den kategori som vänder sig mot samhället och tar till våld eller kriminalitet som befinner sig i ett utanförskap. Stryper man människors ekonomi, så går det inte bara att backa för de grupper som tar till kriminalitet eller utomparlamentariska metoder.

Men visst, till exempel sjuka människor som nekats ersättning från Försäkringskassan har varken ork eller ekonomisk möjlighet att beväpna sig och göra revolt, trots att dagens samhälle svämmar över i ett allt mer stigande utbud av vapen och droger. Ett misslyckande som ingen politiker verkar vilja ta ansvar för. Är det här ett samhälle vi vill ha, där kriminalitet och bristande respekt för demokratiska värderingar faktiskt lönar sig?

Kanske är det dags att inse det faktum att utanförskap inte är kopplat enbart till problemen med integration, det finns många grupper som mot sin vilja tvingas in i ett utanförskap då samhället sviker. Det är dags att den allmänna debatten fokuserar på sakpolitik och att lösa akuta samhällsproblem, istället för ett ändlöst tjafsande om ideologi och så kallad värdegrund. Löser vi inte dagens problem kan vi se fram emot en samhällsutveckling med ökad polarisering, stigande kriminalitet och en starkt växande skara av socialt utslagna som står utanför samhället. Är det så här vi vill ha det?

JM Andersson

Läs mer om