Akutläkare till Motala

Motala2013-11-15 16:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett par år sedan var det akutmottagningen på Universitetssjukhuset som fick skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för sina brister. Dessa åtgärdades efter utredning. Patienternas säkerhet och kvalitén i vården ska givetvis hela tiden gå i första hand och oeftergivligt säkras på alla länets sjukhus. Bra att vi har kvalitetskontroll!

Den av landstinget drivna akutmottagningen på lasarettet i Motala får nu likaledes skarp kritik från IVO. En utredning är därför nödvändig även här. I förstudien om framtida struktur, uppdrag och organisering vid lasarettet i Motala, framtagen av Martin Magnusson, framgår det tydligt att det är brister i systemet och inte minst brister i kommunikationen som är den grundläggande orsaken. En rad omedelbara åtgärder har därför satts i gång. Utredningens syfte är att ge underlag för ett långsiktigt strategiskt beslut med de bästa förutsättningarna att vidmakthålla en högkvalitativ vård vid LiM.

För att göra detta behövs utbildade akutläkare som helst är bosatta i kommunen eller närliggande ort och som är anställda av landstinget. Hyrläkare är ingen bra lösning i längden. Av de alternativ som tagits fram är nummer två är att föredra, då befolkningstillväxt säkerligen kommer att ske och då kommer behovet av en väl fungerande akutmottagning i hög grad att behövas.

Vad kan vi således göra för att få de nya utbildade akutläkarna och även övrig personal att vilja bosätta sig i vår kommun? Kan kommunen erbjuda bra bostäder och tomter? Rankinngen på kommunens skolor och utbildningar? Det är bland annat sådant eentuella nya inflyttare tittar på. Det är många frågor som är kommunens ansvar, men som kan vara en nyckel till att lösa och säkra det framtida uppdraget för LiM och få både akutläkare och övrig personal till Motala.

landstingsledamot (FP)

Läs mer om