Dags att reda ut kring pensionen

Motala2013-03-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anders L. Larssons insändare i MVT den 11 mars.

För ett par dagar sedan krävde Anders L. Larsson i en insändare att de pengar som tagits ur allmänna pensionsfonderna ska betalas tillbaka av regeringen. Ett till synes rimligt krav men det är lite mer komplicerat än så. Beroende på exakt vad Larsson syftar på för summa krävs en vidare förklaring för att reda ut hur det faktiskt ligger till med detta ”lån”.

År 2003 överfördes sjuk- och aktivitetsersättningen (tidigare förtidspension), garantipensionen, äldreförsörjningsstödet och bostadstillägget från ålderspensionssystemet till statsbudgeten. Pengarna som tillhörde dessa områden följde därför av naturliga skäl med till statsbudgeten. Därför också svårt att hävda att dessa pengar ska betalas åter.

Ibland händer dock att ovan nämnda blandas ihop med vad som skedde på 90-talet. Under krisåren denna period skrevs nämligen inte ATP-pensionerna upp fullt enligt prisindex, som annars var brukligt, vilket var en del i dåvarande krishantering.

Detta pensionssystem var inte ekonomiskt hållbart, varken i förhållande till de samhällsekonomiska förändringarna eller till den ökade livslängden, och därför gjordes systemet om. Resultatet blev ett pensionssystem som grundar sig på en parlamentarisk uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna och som är långsiktigt stabilt och även tål befolkningsmässiga förändringar. Dagens pensionssystem är självständigt – fristående från statsbudgeten – och till skillnad från det gamla ATP-systemet baseras ålderspensionen på hela livsinkomsten, vilket främjar arbetslinjen.

Eftersom dagens pensionsutbetalningar finansieras av dem som jobbar i dag så har Alliansregeringen prioriterat en stark arbetslinje.

När fler arbetar och betalar skatt så blir det svenska pensionssystemet starkare vilket i förlängningen också ger högre pension. Med större skatteintäkter kan vi även förstärka välfärden, till exempel äldreomsorgen och sjukvård. I Sverige ska det löna sig att arbeta men det ska även löna sig att ha arbetat och detta kommer vi fortsätta sträva efter att upprätthålla.

Läs mer om