Färdtjänst utan förhinder

Motala2014-08-25 08:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I artikel i MVT den 12/8 beskrevs ett fall där en man som tvingats till en benamputation bland annat fått beskedet att det skulle kunna ta upp till två månader efter ansökan innan han kunde vänta sig ett beslut om färdtjänst. Men också att det kunde gå snabbt om det inte var möjligt att vänta (= brådskande fall). Artikeln grundade sig på ett samtal som anhörig haft per telefon med en fördtjänsthandläggare.

Artikeln fastnade i föreställningen om en väntetid på två månader. Därmed framstod kommunens hantering som stelbent och okänslig. I synnerhet då den aktuella funktionsnedsättningen var så stor och uppenbar. Anders Angemar har följt upp genom att i insändare 2014-08-18 efterlysa besked om hur serviceprocessen ser ut för färdtjänst och hur man kan se till att bemöta personer som kommit i en besvärlig situation på ett empatiskt, serviceinriktat och snabbt sätt.

Viss handläggningstid måste man alltid räkna med. Då är det bra att handläggare från början informerar om vad man normalt kan förvänta sig, men också att det finns möjlighet till en snabb hantering om det finns särskilda behov av det.

Ett amputerat ben innebär en arbetsam process för att anpassa sig till en ny livssituation. Då behövs stöd för att göra vardagen lite lättare. Färdtjänst är ett sådant stöd och det är rimligt att i ett fall som detta klara av handläggning och beslut på kort tid. Men då måste det finnas en ansökan. Det fanns inte vid tidpunkten för den upprörda artikeln. Inte heller fanns det någon ansökan vid tidpunkten för Angemars ifrågasättande insändare. Bara ett allmänt samtal om hur det fungerar att söka färdtjänst med en anhörig . Ett samtal som säkert kunde ha tolkats annorlunda än det uttryck som blev följden i artikeln.

Men hur har det blivit då? Jo, efter det att ansökan kommit in har den hanterats och beslut fattats, inom loppet av 24 timmar. Alltså precis som handläggaren sagt om ”i brådskande fall”.

Under senare år har vi inom olika områden infört s.k servicegarantier. I dessa preciserar vi den kvalitet som vi garanterar för olika tjänster, ex vis hemtjänst, serveringstillstånd m.m. Vi har ännu inte utformat någon sådan garanti för färdtjänst. Det finns goda skäl att göra det. Det kommer att underlätta i kommunikationen med de som söker färdtjänst, anhöriga och andra engagerade. Och de kan göra frågor som de Angemar ställer obehövliga.

Läs mer om