Fortsätt ge barnen bra skolmat

I skolan ska det naturligtvis serveras mat som är hälsosam. Detta ska göras efter forskning och kunskap, inte efter tro och gissningar, oavsett hur högljudda och välformulerade de sistnämnda är.

Motala2014-04-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För drygt 30 år sedan kom Livsmedelsverket med kostrekommendationer om vad som är nyttigt och onyttigt. Därefter har bland annat insjuknandet i hjärt- och kärlsjukdomar, som är vår vanligaste dödsorsak, stadigt minskat till nu cirka 50 procent av nivån när rekommendationerna startade. I Västernorrland, som har haft extra informationsinsatser om kostrekommendationerna, har det minskat med cirka 70 procent.

Hjärtinfarkt, blodpropp, stroke med mera är sjukdomar som, om de inte leder till omedelbar död, ofta innebär mycket lidande för den drabbade och anhöriga. Det finns folkslag där dessa sjukdomar är närmast obefintliga och numera vet man varför. Hos oss har 30 års stadig minskning av dessa sjukdomar nu avstannat och i stället börjat öka, samtidigt som allt fler yngre drabbas. Varför det är så är ännu inte undersökt men det sammanfaller med att försäljningen av lätta mejeriprodukter börjat minska, samtidigt som det säljs alltmer av produkter med hög andel mättat fett som smör, Bregott, mellanmjölk, grädde och fet ost.

Ett mycket stort antal av varandra oberoende studier i hela världen, där hundratusentals människor studerats ända upp till 30 år, visar att kosten och livsstilen har stor betydelse för sjukdomar och för tidig död. Ett exempel är en amerikansk studie där 88 000 amerikanska sjuksköterskor följdes under 24 år. Där konstaterade man att de som åt mera frukt och grönsaker, fullkorn, magra mjölkprodukter, ärter och nötter hade 24 procent lägre risk för hjärtinfarkt (både dödlig och icke-dödlig) och 18 procent lägre risk för stroke.

Kroppen behöver fett, men inte onyttigt som animaliskt mättat- och transfett vilket finns i feta mejeriprodukter. Dessa fastnar i blodkärlen och orsakar bland annat hjärtinfarkt, blodpropp och stroke.

Läser man innehållsförteckningen på exempelvis Lätta ser man att huvudingredienserna är vegetabiliskt fett, rapsolja och kärnmjölk. 15 procent är mättat fett och i Bregott är det 35 procent av det onyttiga mättade fettet.

Så fortsätt att servera nyttig och hälsosam mat i skolan, för våra barns skull!

Läs mer om