Ljust för Klockrike – men mörkt i övriga byar

Vid kommunfullmäktiges frågestund förra veckan ställdes frågan om Motala kommun var beredd att sätta upp belysning längs gång- och cykelvägen mellan Klockrike samhälle och Klockrike kyrkby. Tekniska nämndens ordförande Anders Andersson (V) svarade att det var man. Lysande, men inkonsekvent.

Motala2013-04-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt som kommunen i höst ska lysa upp tillvaron för Klockrikeborna med 24 nya lampor, ska kommunen alltså mörklägga alla övriga delar i kommunen genom att släcka 318 kommunala lampor på landsbygden, inklusive de två befintliga lamporna i Klockrike kyrkby (!). Det börjar bli svårt att hänga med i alla turer.

Hur motiverar man ett sådant ställningstagande? Ett motiv är förmodligen att det rör sig många barn och ungdomar längs vägen mellan Klockrike samhälle och skolan i kyrkbyn. Ett helt rimligt motiv. Men oskyddade barn och ungdomar finns också i flera andra delar av kommunen där de kommunala lamporna nu ska släckas. Men där finns varken gång- och cykelvägar eller trottoarer, förutom på några få platser. De flesta oskyddade trafikanterna måste gå längs vägkanten.

I till exempel Brånshult, Kulla och Ruda är dessutom trafiken intensiv på riksväg 34. Där, och på övriga platser där den kommunala belysningen redan finns på landsbygden, borde det vara lika angeläget att lysa upp tillvaron för de oskyddade trafikanterna, som på gång- och cykelvägen i Klockrike. Hur motiverar Solidariskt Motala denna inkonsekventa bedömning?

Läs mer om