I fredagens Motala & Vadstena Tidning (1 februari) publiceras en artikel med rubriken ”Pimpa ditt cv med volontärjobb”, från TT.
Som aktiv i kvinnojoursrörelsen, reagerar jag dels på rubriken och dels på artikelns innehåll.
Ordvalet pimpa som kommer från engelskan betyder hallick. En hallick är en person, oftast en man, som tjänar pengar på koppleri och prostitution av kvinnor.
En ”yrkesroll” som knappast är känd för att vara hederlig och inneha sunda ideal. Förståelsen för pimpa på svenska ska vara förbättra, snygga till, piffa upp och så vidare.
Alltså är förbättra ditt cv med volontärjobb är artikelns budskap till unga arbetssökande. Artikeln rekommenderar ungdomar att ta ett volontärjobb på till exempel en kvinnojour. Detta är ett faktafel och ger signaler som trivialiserar kvinnojourernas arbete.
För att vara aktuell för medlemskap i en kvinnojour krävs ett genuint engagemang för vålds-utsatta kvinnor och barn, kunskap och obligatorisk utbildning samt praktik. Rekommendationen är således problematisk och kan inge falska förhoppningar om en enkelhet att skaffa meriter inom kvinnojoursverksamheten. Det går alltså inte.
Vidare vill kvinnojouren inte sammanknippas med hallickverksamhet. Kvinnojoursrörelsen var med och påverkade sexköpslagens tillkomst som förbjuder köp av sexuella tjänster. Kampen mot prostitution står fortfarande högt upp på jourernas lista. Jag ser det som oroväckande att Motala & Vadstena Tidning publicerar en artikel med en rubrik som kan ifrågasättas och ett tvivelaktigt innehåll. Hur ser redaktionen på detta, är min fråga.
SVAR: Tack för dina synpunkter, men eftersom att vi är en svenskspråkig tidning så behöver du inte oroa dig över ordvalet i rubriken. Du skriver själv vad ordet pimpa betyder på svenska. I faktarutan ges förslag på volontärsjobb, däribland hos kvinnojourer.
Jag utgår ifrån att om någon söker volontärsjobb på Motala kvinnojour så får den personen adekvat utbildning för att hjälpa utsatta kvinnor. Skulle personen inte vara lämplig för volontärsjobb så utgår jag också ifrån att kvinnojouren tackar nej.