Skräckpropaganda – till nytta för vem?

Motala2013-11-18 06:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man läser Rolf Åbjörnssons inlägg under debattvinjetten i MVT den 9 november får man faktiskt en känsla av att uppleva en domedagsberättelse med synnerligen dunkla avsikter. När dessutom en känd advokat står för innehållet, kan man sannerligen också fordra en större saklighet i texten.

Exempel: ”En Ica-handel som går i konkurs”:

Ica-affären i Tjällmo är självklart beroende av bygdens inköpsvilja. Hur affären skulle kunna gå i konkurs på grund av en vidkraftsutbyggnad kan nog ingen vettig människa räkna ut, såvida man inte tror på den snåriga advokatyr som Åbjörnsson försöker förmedla.

”Vindindustrin slår upp sitt härläger”: Här får man en känsla av att tyskarna, förutom lanthandel, restauranger, logement med mera har en invasionsarmé till förfogande, det enda som saknas är väl kanoner. Varför över huvud taget använda detta språkbruk, om inte i skrämmande syfte?

”Tvärtom är det så att sysselsättningen minskar med vindkraft”. Kan Åbjörnsson dokumentera ett enda vindkraftsprojekt i Sverige, som minskat sysselsättningen i bygden? Tvärtom tror vi att varje större industriutbyggnad medför så kallade synergieffekter, det vill säga att denna medför behov av andra nyttigheter.

Självklart gäller jordabalken parallellt med annan lagstiftning liksom vid tidigare vindkraftsutbyggnad och vid utbyggnad av solkraft, lokala vattenverk, biokraft eller geovärme. Jordabalken liksom annan lagstiftning kan tyvärr skapa intressemotsättningar och det är därför vi har myndigheter att pröva dessa olika intressen.

Vidare: ”…de naturtillgångar som finns och som är väl lämpade för en kraftigt utbyggd turism kommer att destrueras…” Vem är tänkt att stå för en sådan kraftigt utbyggd turism?

Vad gäller det rörliga friluftslivet finns det redan i dag begränsningar, med vägbommar och förbudsskyltar hos vissa privata markägare.

De flesta väljare har inför nästa riksdagsval säkert observerat att så gott som samtliga partier nu noga betonar vikten av satsningar på glesbygden. Det är gott och väl att turismen utvecklas och att fritidsboende likväl som fast boende ökar, men grunden för en bygds utveckling måste vara att arbetstillfällen skapas, och där spelar industrin en viktig roll. Sysselsättningen är således grunden för byalagets framtidsvisioner.

Man behöver inte vara docent eller advokat för att förstå att en vindkraftpark på Hultema gynnar miljön, Motala kommun och Tjällmobygden.

Läs mer om