Hur många vet när slussarna byggdes? Varje år, fram till 1930-talet, fyllde man i de inhuggna stenarna på varje sluss med färsk vit färg. Även byggmästarens och arbetschefens namn höggs in i stenen på var sin sida av den mittersta slussen. Med lite vit färg skulle besökarna enkelt få den kunskapen.
Hur många vet vad det är för vattenkälla som finns på planen nedanför slussarna? Med några foton och lite text på anslagstavlor på olika ställen i slussområdet skulle besökarna få kunskap om området. Man skulle få reda på att vattenkällan kallas Prins Oscars källa och att den blev till då man stötte på en kraftig källåder vid bygget av den övre slussen och att passagerarbåtarna förr tog sitt dricksvatten här då de passerade Borenshult. De skulle kunna få information om och se bilder på kallbadhuset som fanns i början av 1900-talet där allmänheten för en lägre avgift kunde klä om sig i enskild hytt. Om att varje slusskammare omges av ett eget och tongivande trädslag. Vid översta slussen växer alm, vid den nedersta oxel. Däremellan återfinns lönn, ask och bok, en sort för varje slussbacke.
Motala Verkstad var i världsklass och kanalen livsnerven. Ännu på 50-talet kunde man höra dunket av tändkulemotorerna på sista gamla skutorna som gick på kanalen innan fritidsbåtarna tog över kanaltrafiken.
Man kunde få kännedom om gamla Schweizeriet där man serverade måltider, öl, vin och så kallade ”sexor”. Ibland till levande musik. Med ångsluparna Hulda och Kolga kunde nöjeslystna Motalabor ta sig ned från staden. Schweizeriet låg en sluss högre upp än den nuvarande serveringen som inte varit i bruk de senaste åren. En servering som någon borde försöka få liv i igen. Tänk att åter få sitta där vid ett bord i skuggan under de höga träden en varm sommardag med kaffe och en kaka och se på båtarna och folklivet. Mer avkoppling är svårt att få.
Borenshults slussar är en del av Motala Verkstads historia – Östergötlands sjöstads nya kulturstadsdel. Vid kanalinvigningen döptes slussarna i Borenshult till Minnets slussar. Något som förpliktigar.