Anledningen till att man har en lokaltidning är att man får reda på lokala nyheter. Man får reda på vad som hänt och händer på den egna orten. Man får reda på vad folk har gjort eller ska göra. På samma sätt är det med insändarsidan. Man får reda på vad folk som bor på orten tänker och anser om olika saker.
Redan i september 2005 skrev jag en insändare om detta, efter att under en lång tid noterat att sidan förändrats. Men den publicerades aldrig. Det jag skrev i september var följande.
”Vad har hänt med MT:s insändarsida? Förr var det roligt att läsa denna sida, men nu läser jag den inte längre. Jag hoppar över den. Förr var det läsarnas sida där tidningens läsare fick framföra sina egna åsikter och funderingar – oftast på det lokala planet. Men efter hand har de trängts ut av ”proffstyckare” som framför olika organisationers eller föreningars åsikter.”
Är vi på väg dit igen? Förr kunde man dagligen i MVT läsa tre till fyra insändare från privatpersoner. Härom dagen i tidningen återfinns en ledare som tar upp mer än en halv sida, dessutom en kortledare, en debattartikel från Tillväxt Motala, en debattartikel från en riksdagledamot och slutligen ryms en mindre insändare från en privatperson. Ibland finns inte en enda insändare.
Jag har väntat och hoppats på en förändring. I bästa fall har man under de senaste månaderna hittat två vanliga insändare. Så här ser det ut numera i MVT.
Hur påverkar det folks lust att framföra egna åsikter och funderingar på insändarsidan? Hur många läser dessa proffstyckares åsikter? Borde inte MVT ge mer utrymme för vanligt folks åsikter och funderingar?
Precis som du skriver har det varit ont om insändare den senaste tiden. Svaret på detta är enkelt: Det har ekat tomt i insändarmejlen. Jag kan inte annat än att hålla med dig om att långa och tunga texter inte lockar till läsning. Ett åsiktsuppslag ska givetvis inte bara fyllas med ”proffstyckare”, som du uttrycker det. Den större delen av materialet ska ju komma från allmänheten.
I en krönika tidigare i veckan berättade jag kort om att vi nu nysatsar på åsiktssidorna och att tyngdpunkten är att locka fler läsare till att skicka in insändare. Det i sin tur kommer att bidra till ett mer levande och lättillgängligt uppslag som förhoppningsvis gör att man som läsare stannar upp och tar del av materialet.
Vår målsättning är att kommunikationen mellan läsare, politiker, organisationer, företag och föreningar ska bli mer direkt, med tidningen som det självklara forumet för detta.
Vi önskar insändare om stort och smått, från gammal som ung. Ett varierat utbud är grunden för en intressant läsning.