Med mitt politiska intresse har jag funderat på om inte städerna jag vistas i nu är ganska idealiska storlekar för demokrati.
I Stockholm vet nog nämligen knappt någon någonting om besluten som rör det lokala i Stockholm, möjligen med undantag för förbifart Stockholm, en eventuell nedläggning av Bromma flygplats eller en eventuell ombyggnation av Slussen. Men sedan tar nog det stopp.
Stockholms nackdel kan nog vara att staden ur ett perspektiv helt enkelt är för stor. Det är omöjligt att hålla koll på allting. Motala och Vadstena är tvärtom. Det är precis lagom stort. Det är mer lättöverskådligt och många engagerar sig i de lokala frågorna på ett helt annat sätt. När MVT rapporterat om nedlagda skolinrättningar som Villa Ekenäs i Motala och Rogslösa skola i Vadstena har engagemanget från lokalsamhällena varit påtagliga. En skolnedläggning i Stockholm hade knappast mött lika stort engagemang från en så stor motsvarande andel av lokalbefolkningen. Om man bor på ena sidan Stockholm och det läggs ned en skola på andra sidan stan lär det knappast vara någon som tar notis om det.
Just att så många verkar vara engagerade i Motala och Vadstena gör att jag inte undrar om detta är ganska lagom storlekar för en väl fungerande demokrati. Många medborgare är nog medvetna om vad som händer i hela deras kommun på ett helt annat sätt än hur det skulle se ut i Stockholm. En välinformerad och engagerad medborgare är naturligtvis en av grundbultarna i en demokrati. Sedan lär motståndarna inte tycka att själva processen för nedläggningarna gått rätt till, men det är en annan fråga. Här finns i alla fall goda förutsättningar för en bra demokrati.