UrsÀkta en tjurig tant, men kan unga mÀnniskor ens laga mat idag?
Det Àr snabbmat och hÀmtmat. Halvfabrikat och helfabrikat. Hemlevererad mat frÄn jordens alla hörn.
MÄnga tycks dessutom tro att maten Àr nyttig och bra bara det stÄr "vegetarisk" eller "vegan" pÄ förpackningen.
Ann Fernholm frÄn Linköping Àr doktor i molekylÀr bioteknik och vetenskapsjournalist.
Kontinuerligt granskar hon affÀrernas utbud. Hon sÀger:
"De vegetariska och veganska helfabrikaten Àr ofta bÄde ultraprocessade och nÀringsfattiga, men en riktig kassako för tillverkaren. En vegokorv Àr ofta dyrare Àn vanlig korv, trots att en stor del utgörs av billig utfyllnad som fett, stÀrkelse och diverse förtjockningsmedel."
AlltsÄ inte mycket av det kroppens maskineri behöver.
För Àldre generationer var matlagningskunskap en sjÀlvklarhet som lÀrdes ut i skolan. Utan den kunskapen hade vi senare i livet inget att Àta helt enkelt.
Den enda hÀmtmat som existerade var pizza. En dyr lyx nÀr jag var ung vuxen, som man kunde unna sig ytterst sÀllan. FÀrdigrÀtter i affÀren fanns knappt heller. Vi fick laga mat frÄn grunden.
Klart man kunde hÀnga vid en korvmoj och kÀka en luffare varje kvÀll, med skörbjugg som ett brev pÄ posten. (En luffare Àr ett korvbröd med bara mos i. Namnet kom av att mÄltiden blev billigare utan korv, sÄ att Àven en fattig luffare hade rÄd med den.)
SĂ„: Varför finns det inget matlagningsprogram pĂ„ skattefinansierade SVT dĂ€r man LĂR SIG nĂ„got? Som visar hur man gör broccolibiffar, lasagne och kalops frĂ„n grunden?
Tareq och Ernst kan man fÄ lite tips av, kockarna i GokvÀll likasÄ, men varför inte ett program som rakt igenom Àr folkbildande? MattÀvlingsprogrammen lÀr man sig ju inte ett dyft av.
Visst, jag vet att det finns Youtubeklipp och att man kan följa matlagare pĂ„ Instagram, men varför inte ett vanligt tv-program i en lĂ„ng serie â ocksĂ„?
SjÀlvklart finns det mÀngder av unga mÀnniskor som brinner för matlagning, men andelen som aldrig lagar nÄgot verkar vÀxa, av affÀrernas utbud och alla hemleveranser att döma.
Sött, surt, salt och beskt.
Hur lÀr man sig sÀtta smakerna och kÀnna vad som fattas i en sÄs?
NÀr den kÀnns fadd Àr det ofta syra som fattas, det har jag begripit. Men sen.
Det hÀr med umami, hur funkar det egentligen?
Jag avskyr matsnobberi och "proffs" som tycker att de som har en skvÀtt grÀdde i sin carbonara ska landsförvisas eller hÀvdar att en bolognese mÄste puttra i sex-sju timmar för att fÄ kallas bolognese.
Jag Àr bara en glad amatör som vill lÀra mig mer.
I vÀntan pÄ ett vettigt tv-matprogram kan man skriva ut "Smakriksmodellen", en guide för dig som Àlskar att laga mat och vill bli bÀttre pÄ att balansera smaker.
Googla "Smakriksmodellen" sÄ hittar du den.
Bon appétit!