Alla vet att vi gör klokt i att undvika socker, för trots fettvarningar och nyckelhÄlsmÀrkning blir vi bara fetare och fetare. Varannan svensk har nu övervikt eller fetma, en lavin som orsakar mÀngder av följdsjukdomar.
Det vore en barnlek om det bara var i godis, lÀsk och bakverk sockret fanns.
Men vÄr nya storkonsument av socker Àr livsmedelsindustrin. Det Àr socker tillsatt i snart sagt allt, leverpastej, skivad skinka och kalkon, köttbullar, konserverad majs, fiskgratÀng, pilsnerkorv, taco kryddmix . . . En billig utfyllare och smakförstÀrkare som omdanat vÄra smaklökar.
Och fÄtt bukarna att svÀlla.
För nÄgra hundra Är sedan hade de flesta inte ens smakat socker. Det var nÄgot mycket exklusivt, förunnat adel, kungligheter och högtidsstunder.
Annat Àr det i dag. Svenska folket trycker i sig 17 kilo smÄgodis per person och Är. Det gör oss till de mest sötsugna i hela vÀrlden.
Allra mest Àter vi under pÄsken och det Àr pÄ just skÀrtorsdagen som frosseriet nÄr sin kulmen.
En del trillar dit och blir sockerberoende, styrda av ett evigt sug. De kan inte ta tre bitar smÄgodis och stoppa dÀr. De kan inte ens ta en bit utan att sockerdjÀvulen vaknar och vrÄlar efter mer.
Precis som en alkoholist inte kan ta âbara ett glas vinâ.
Jag Àr sÄ makalöst avundsjuk pÄ mÀnniskor som kan Àta en semla och sen vara nöjda. Det kan inte jag. Mitt insulin far i höjden och resten av dagen blir ett helvete för att stÄ emot sötbegÀret.
Tv-programmet Plus undersökte nyligen hur mycket socker en vanlig svensk 10-Äring fÄr i sig via maten under en dag. Svar: 28 sockerbitar. Det Àr dubbelt sÄ mycket som den rekommenderade maxdosen.
LÀsk och godis Àr de absoluta vÀrstingarna, 33 cl Coca Cola innehÄller 10 sockerbitar. Men Àven en vanlig frukost kan gömma mÀngder av socker. I vÀrsta fall Àr bÄde yoghurten och flingorna sÄ sockerstinna att mÄltiden blir som att börja dagen med en skÄl smÄkakor. LÀgg dÀrtill juice, drickchoklad och det faktum att dagens barn rör sig mindre Àn nÄgonsin.
175 g Risi frutti = 11 sockerbitar
2 dl fruktyoghurt, 0,5 % fett = 9,5 sockerbitar
2 dl juice = 5,5 sockerbitar
40 g Kalaspuffar = 6,5 sockerbitar
2 dl Oâboy = 6 sockerbitar
1 dl fruktkrÀm = 6 sockerbitar
1,5 dl nyponsoppa = 5 sockerbitar
Det Àr inte rimligt att vanligt folk ska behöva utbilda sig till nutritionister för att undgÄ socker i vanlig mat.
Inte rimligt att vi ska vara försedda med förstoringsglas i butiken för att upptÀcka allt insmuget socker, som kan heta sÄ konstiga saker som maltodextrin och risstÀrkelse.
Inte rimligt att ansvaret ligger pÄ individnivÄ. Kampen mot ett sÄ stort hÀlsohot borde lyftas till ett förebyggande folkhÀlsoarbete med staten som fanbÀrare, precis som med alkohol och tobak.
Fram för tydliga sockervarningar pÄ all mat med tillsatt socker. Och för de vÀrsta sockerbomberna: Gör som England och inför sockerskatt.
IntÀkterna kan lÀggas pÄ fler gymnastiktimmar i skolan.