Visst, en och annan midsommarhelg har upplevts i regn och småkyla och i längtan efter sol och värme. Men inte så många ändå om jag tänker tillbaka några decennier.
Midsommar kanske inte ska förknippas med den högsommarvärme som Vätternrundan fick i oväntad 50-årspresent, då är det bingo i så fall, men jag vill ändå minnas bra väder kring mina midsomrar. Framför allt är det ljus och grönska man tänker på, att det aldrig blir riktigt mörkt hur sent det än blir. Det skapar en känsla som ska uppskattas, det finns så mycket mörker omkring oss ändå. På alla olika vis. Men den här tiden på året lyser upp.
Sedan är maten fantastisk på midsommar. Det är det allra bästa, även om jag varken gillar sill eller nubbe. Men färskpotatis, det är guds, eller kanske naturens, gåva till människan. Jag kan äta det som godis oavbrutet i sträck, både nykokt vid middagsbordet och kall direkt ur kylen till teven på kvällen. Jag äter det som jag åt chips när jag var liten, det går liksom inte att sluta innan tallriken eller skålen är tom. Det ska vara gräslök, klippt med sax, intill potatisarna också. Det äter jag som gräs.
Sedan har vi jordgubbarna, livets dessert. Jag köpte mina första liter i veckan på gården utanför Motala. Fyra liter i en påse som ställdes i baksätet och det bara luktade jordgubbar i hela bilen på väg tillbaka till stan. Så himla gott. Man bara vill sträckäta de också tills allt är tomt och uppätet.
I slutet av säsongen, när man kan köpa ett flak jordgubbar till lite billigare literpris, brukar jag slå till på ett 15-literslass och sedan frysa in det mesta. Det äts sedan till filmtajm nattetid under julis och augustis heta nätter. Som ett sorts jordgubbsisgodis. En favorit jag upptäckte som barn, när jag behövde tilltugg till mina maratonläsningar av seriealbum.
Men sport på midsommar ska heller inte underskattas, även om det sällan spelas några vanliga matcher. I år väljer jag IFK Motalas populära firande på Askling bil arena. Det brukar alltid vara en straffsparkstävling där och om jag gör något mål lovar jag att fira det med både färskpotatis och jordgubbar efteråt.