Internationella kvinnodagen den 8 mars har genom året använts för att lyfta kvinnor och kvinnors rättigheter inom en rad områden. Ett område som ligger mig varmt av hjärtat är kvinnors representation i media. Hälften av befolkningen är kvinnor. Men så ser inte mediebilden ut. Statistik från 2020 visar att kvinnornas andel visserligen ökat, men att det då bara vara 38 procent av de som förekom i texter och inslag som var kvinnor.
Den här dagen gör vi en markering. I största möjliga mån publicerar vi nyheter som handlar om kvinnor på mvt.se. Fullt ut kan vi inte styra verkligheten. Händelsenyheter som en trafikolycka eller en fotbollsmatch och som involverar män kommer ni att kunna läsa om ändå, men där det går att välja har vi valt att lyfta fram kvinnor.
I den bästa av världar skulle det här inte behövas. Då skulle vår journalistisk vara hela jämställd varje dag. Så är det inte. Men vi jobbar på det. I varje artikel som vi publicerar räknar vi hur många kvinnor respektive män som intervjuats. Statistik som vi har över läsningen på mvt.se visar också hur stor andel som är kvinnor. Genom digitala mätverktyg och systematiskt arbete synliggör vi hur fördelningen mellan män och kvinnor ser ut. Det skapar en medvetenhet och en ständig diskussion på redaktionen om att lyfta fram fler kvinnor och vikten av jämställd journalistik.
Och mätningarna ger resultat. Vi ser det över tid och forskningen tar upp just det systematiska arbetet som en huvudanledning till att andelen kvinnor ökat i svenska medier.
Men vi är inte framme. Siffrorna måste bli mer jämna än vad de är i dag. Och vi måste fortsätta diskussionen om vem vi väljer att ge plats i spalter, på bilder och i videoklipp. Vi måste väga vems röst vi släpper fram. Fortfarande är det män som dominerar när vi intervjuar personer i makt- eller ansvarsposition. Fortfarande är det flest kvinnor i rollen som berörda av besluten.
I den mån vi kan välja ska vi välja att göra så jämställd journalistik som det bara går. Samtidigt speglar vi hur samhället ser ut. Internationella kvinnodagen är fortfarande viktig. Det finns fortfarande skäl att driva frågor om jämställdhet. Där jobbar vi på att göra vår del.
För att vi ska kunna göra det, för att vi ska visa en annan bild av samhället och för att vi på det viset ska kunna inspirera till förändring behöver vi fler kvinnor som också väljer att ta plats och göra sin röst hörd. Där kan vi alla hjälpas åt.