I dag är dagen då vi firar ostkakan

Foto: Fotograf saknas!

Motala2015-11-14 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jaha, då var det den 14:e november då. För 318:e gången i år har man slagit upp de små blå och välkomnat en ny dag.

Vad kan då denna dag bjuda på förutom det vanliga novembermörkret? Självklart blir det en bit ostkaka. Det är ju denna lilla smarriga delikatess dag just i dag.

Något märkligt dag att fira den kan jag tycka. Men det kan ha att göra med att jag sedan barndomen förknippar ostkaka med sommar och sol.

Min salige fader härstammade nämligen från Hälsingland och där har just ostkakan en speciellt plats. Till den grad att det varje år anordnas världsmästerskap i att tillaga denna smaskiga kaka.

Så varje sommar när det bar iväg på Hälsingehambo i Ljusnans dalgång så var det inte dansen som lockade. Nej, här var det ostkaka som skulle spisas och då just den "riktiga" Hälsingeostkakan. Den ska bestå enbart av mjölk, vetemjöl och ostlöpe och inte utblandad med mandel, socker och annat tjafs som i den småländska varianten. Oftast serverad badande i saftsås som för all framtid kan ge ett intressant mönster på en t-shirt.

Min personliga favorit är dock att dränka den lilla godsaken i ett rejält lass med varm hjortronsylt. Lägg därtill en rejäl skopa vaniljglass och toppa det hela med en klick vispgrädde och ni har en efterrätt som slår det mesta i dessertväg.

Sen finns det en annan variant för att sätta lite spets på rätten som jag lärde mig genom att smyga på gubbarna som smög bakom knuten med sina tallrikar.

Där i en buske hade de gömt en liter av sitt bästa hembrända. En skvätt i saftsåsen gav tydligen ostkakan en ny dimension.

Den varianten har dock aldrig varit aktuell till att ta hem VM....

Krönika

Läs mer om