Konsert

Jan Gerfast Band.

Jan Gerfast, gitarr och sång; Anna Johansson, keyboard, sång; Per Lindberg, trummor; Patrik Johnsson, bas.

Motala Jazz & Blues på Sjöbris 7/10.

Betyg: ****

Och den kvällen var Helsingborgaren Jan Gerfasts, helt och hållet. Bandet han har bakom sig lägger en utomordentlig grund och till en början låter det fräscht och enkelt, ett stadigt, skönt beat. Hela första setet före paus är för övrigt Jan Gerfasts egna låtar. Jag tänker att det är befriande att en så uppenbarligen skicklig gitarrist vågar låta bli att briljera.

Sedan gör han det. Men inte på det där för bluesband ofta tjatiga uppvisande sättet. Jan Gerfast är för uppfinningsrik för det. Hans komp är läckert ringande, hans solon är aviga, ofta häpnadsväckande vackra och imponerar genom att bli till njutbar musik, inte typisk exhibitionism. Vad jag kunde se använder han inga fotmanövrerade effektboxar, han trollar fram oväntade ljud ändå.

Till en början var Sjöbris glest besatt men efterhand blev det glädjande nog fullsatt, och det andra setet efter paus bjöd på mestadels covers, också de i mycket fina versioner, sådant som ”Hey Joe” och 40-talsklassikern ”It hurts me too”. Jag tror Hendrix nickade förnöjt i sin gitarristhimmel.

Jan Gerfast är ingen märkvärdig sångare men, som sagt, vilken gitarrist. Han har turnerat med sådana som Big Joe Turner och Junior Wells, gjort tusentals spelningar runt om i Europa och startade det här bandet i slutet av 80-talet. Gitarren har varit hans instrument sedan 60-talet.

Keyboardspelaren och sångerskan Anna ”Magic Mama” Johansson hade även hon några fina stunder, dels i ett flamencoliknande nummer som skilde sig en hel del från övrigt under kvällen, dels som pianosolist i blueslåtarna.