Shakespeare-uppsättningarna på Gräsgården är en begivenhet under kultursommaren i Vadstena. Nu lämnar man klosterområdet. Det har hänt tidigare under de 23 år som teatergruppen funnits i Vadstena, men nu är det permanent. Sommarens föreställning kommer att ges i den gamla foderfabriken, som ligger intill kräftkokeriet.

– När jag första gången kom in i fabriken tyckte jag den var som byggd för oss. Här fanns foajé, personalutrymmen, och lagerlokaler, men framför allt ett magnifikt scenrum! säger Pontus Plænge, konstnärlig ledare för Shakespeare på Gräsgården.

– Det har varit en sann glädje att skapa scenkonst på Gräsgården och att inspireras av historien och skönheten på platsen. Men vi har också fått riva och återuppbygga teatern varje år, och delvis varje kväll, vilket är slitsamt och tungt. De medverkandes arbetsmiljö har lämnat en del övrigt att önska, eftersom vi har haft loger och omklädningsrum i provisoriska vagnar utan duschar och toaletter. Nu får vi möjlighet att i stället utveckla verksamheten år från år och skapa en permanent hemvist för oss. Och både vi och publiken slipper oroa oss för regn!

Just nu pågår arbetet med att renovera lokalerna, ett projekt med stöd från The Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Märta Christina och Magnus Vahlquists stiftelse, samt Bo Lundquist och Vänföreningen för Shakespeare på Gräsgården. I slutet av maj börjar repetitionerna av ”Macbeth”, i regi av Per-Johan Persson.