Det var helt klart Norrköpingsbanden som fick igång de drygt hundra i publiken bäst, om än Motalabandet Kromosomen inte var sämre vilket gav sångaren Samuel Cederberg specialpriser "Bästa scenpersonlighet".

När det hela var var klart vid 23-tiden på lördagskvällen hade juryn utsett bandet Skvallertorget till vinnare.

– Helt magiskt. Vi hade inte trott att vi skulle kunna vinna, vi gick verkligen bara in för att ha en kul kväll, berättar Vanna Mantefors, sångare i bandet.

Artikelbild

| Vanna Manrefors i bandet Skvallertorget får nu sjunga i riksfinalen av Livekarusellen – ett halvt stenkast från Skvallertorget.

Tre av de åtta finalisterna var band som bildats på Norrköpings musikgymnasier. På De Geers estetiska program går fyra av fem medlemmar i Skvallertorget, som har gitarristen gemensam med kompisarna i Out of Mind. Hon heter Moa Knutas och vann priset som bästa instrumentalist. Det tredje bandet, Holiday Robbers går på Film- och musikgymnasiet.

– Det var över lag mycket band i år, efter att under en tid varit många singer-songwriters, säger Patrik Hyberts på Studiefrämjandet som är arrangörer ihop med kommunerna och regionen.

En annan sak att notera är att det i stort sett råder jämställdhet när det gäller deltagande i banden.

– Vi har jobbat mycket med det under många år och det är tydligt nu att det gett resultat, menar Patrik Hyberts.

Artikelbild

Jessica Christine träffade sitt band under karusellens olika spelningar.

Den gamla industribyggnaden Skylten från 1860 nyinvigdes i september efter att ha renoverats under ett och ett halvt år. Det har nu blivit ett fräscht kulturcentrum för konst och musik. Trots renoveringen, och att konsertlokalen flyttats en trappa ner, är känslan från förr kvar av trång och intim musikscen där publiken och artisterna får närkontakt.

– Skillnaden nu är att huset är till för både unga och äldre. Hela övre planet är konstateljéer och det finns utställningslokaler i ena änden av bottenplanet, berättar Sanna Rooth, kulturutvecklare för Skylten vid Linköpings kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

Artikelbild

| Our of Mind med Linn Edlund och gitarristen Moa Krutas som utsågs till bästa instrumentalist.

Strategiskt placerat i mitten av byggnaden finns Cafe d'Amour, döpt efter den avsomnade rockföreningen.

Fyra föreningar huserar i Skylten: Studiefrämjandet, studieförbundet Sensus, konstföreningen Alka och kulturföreningen Gaphals.

Artikelbild

| Samuel Cederberg i Motalabandet Kromosomen fick pris för sin scenpersonlighet.

– Renoveringen är klar sedan ett halvår, men fortfarande håller vi på och fyller huset med aktivitet, säger Sanna.

Att Livekarusellen har en given plats i den miljön är det inget tvivel om.

Artikelbild

| Linköpingsbandet Etain spelade irländskinspirerat, en av åtta finalister.

– Publiken var fantastisk, säger Vanna Mantefors som nu ska ladda om inför riksfinalen som sker 1 juni i Värmekyrkan, Norrköping.