På undertecknads begäran berättar bandets sångare, gitarrist och låtskrivare Ted Sjulmark om hur Grimners stil kom till. För sextettens säregna blandningen av folkmusik och metal väcker onekligen nyfikenhet.

– Jaha, du menar vår Folkmetal! Det är så vi kallar den – i brist på annat.

Han förklarar bandets musikaliska nisch med det livslånga intresse han haft för vår vikingahistoria och att influenserna om de gamla myterna och legenderna började ta plats i hans låtskrivande redan i det band han spelade med innan Grimner var påtänkt.

Artikelbild

| Ted Sjulmark bildade Grimner tillsammans med Henry Persson 2008.

– Jag började smyga in del grejer från folkmusiken, en stil som jag tycker är enkel att associera med vikingagrejset. Men mottagandet blev väl sådär kan jag säga, ja det uppskattades inte alls faktiskt (haha) vilket slutade med att bandet splittrades. Den som stannade vid hans sida var trummisen Henry Persson.

Tillsammans fortsatte de båda på den inslagna vägen, hittade nya musiker som delade deras fornnordiska intresse - och Grimner var bildat. Året var 2008.

Det nya albumet "Frost mot eld" är inspelat hos Despotz Records i Stockholm och internationella kritiker som folkmetal.nl och walesiska Soundscape har gett plattan absoluta toppbetyg.

– 10 poäng av 10 får man väl vara ganska nöjd med va! ler Ted nöjt och berättar att albumet kommer att ges ut även på vinyl.– Att få ut sina kompositioner på LP – hur skoj är inte det!

Artikelbild

Grimner / Frost mot led Res Er Mina Söner Eldhjärta Nordmännens Raseri Enhärjarkväde Midgård Brinner Vargarnas Tid Mörkrets Hem Etter Och Flammor Muspelheims Härskare Frost Mot Eld

Förhandsbokningarna av albumet har gått bra och tre singelsläpp har föregått releasen, senast med "Res er mina söner".

I kommande turneprogram finns i nuläget tre festivalspelningar inbokade, alla utanför landets gränser. Den 12 mars är man en av akterna på Viborg Metal Festival i Danmark, i april gästas Ragnarrök Festival i tyska Lichtenfels av Motalabandet och i juli tar man sig an Hörnerfest utanför Hamburg.

Att Grimner skriver sin musik på svenska är inget som verkar bekomma de utländska fansen. Tvärtom.

– När vi spelade i Holland senast så sjöng stora delar av publiken med i våra låtar. Det var ganska häftigt.

Releasepartyt på Bomber Bar i Motala sker lördagen den 26 mars. Grimner kommer att riva av hela sitt nya album från scenen. Förbandet Apocalypse Orchestra från Gävle inleder kvällen.