Det är en användbar påminnelse om hur långt Ryssland verkligen har kommit att Solsjenitsyn inte längre är bannlyst utan i själva verket aktivt studeras, läses och debatteras, säger Ignat Solzjenitsyn, som bor med sin familj i New York i USA, till nyhetsbyrån AFP.

Det är Bolsjojteatern i Moskva som sätter upp en operaversion av "En dag i Ivan Denisovitjs liv", som ett led i firandet av 100-årsjubileet av Nobelpristagarens födelse. Boken baseras på Solzjenitsyns egna upplevelser som politisk fånge.

Aleksandr Solzjenitsyn återvände till Ryssland 1994 och avled i Moskva 2008.

Solzjenitsyns 46-årige son konstaterar dock att det behövs fler reformer i Ryssland.

Det är ett land som är enormt annorlunda jämfört med det som tvingade Solsjenitsyn i landsflykt 1974 och ändå ett land som sannerligen fortfarande har en lång väg kvar mot att bli... fullständigt normalt och fullständigt integrerat, säger han enligt AFP.

Efter kommunismens fall i forna Sovjetunionen öppnades Ryssland upp mot västvärlden. Men landet har med åren blivit alltmer auktoritärt under president Vladimir Putins styre och oppositionella liksom människorättsgrupper har svårigheter att verka inom landet.