Byggbranschdagen i Motala gästades i år av en storhet inom arkitektur, Gert Wingårdh, som bland annat ligger bakom byggnader som flygledartornet på Arlanda flygplats, Svenska ambassaden i Washington D.C, men även Tåkerns naturrum utanför Vadstena.

Under torsdagen var Gert Wingårdh på plats för att tala om platsnära arkitektur.

– Jag är här för att berätta om mina projekt och om hur byggnader kan göra städer mer attraktiva. Det kan handla om höga hus till exempel, berättar han för MVT strax innan föreläsningen.

Artikelbild

| Wingårdhs arkitektkontor ligger bland annat bakom House of Sweden, Svergies ambassadbyggnad i Washington D.C.

Motalabron invigdes för ett år sedan, vad säger du om den?

– Det negativa med en bro är att det kan dra in buller till staden, men det kan ju också minska genomfarten och därmed göra staden till en lugnare plats, säger Gert Wingårdh.

Och när det var dags att inleda föreläsningen i Folkets hus började Wingårdh med att ta upp just riskerna med ett brobygge, samt hur han efter en lång resa kom upp på bron, och en kort stund senare hade passerat Motala som han kallade ”en idyll i bakvattnet”.

– Nu kanske jag provocerar lite, men det kan vara värt en tanke, påpekade Wingårdh inför åhörarna.

Artikelbild

| Liksom det 120 meter höga Victoria Tower i Kista. Höghus i Motala ställer sig Wingårdh dock skeptisk till och, menar att man hellre bör utnyttja vattnet och den naturliga miljön.

Under föreläsningen berättade arkitekten om byggnaders symbolvärde och varför vissa byggnader uppskattas eller inte uppskattas, samt vikten av att arbeta utifrån den miljö man befinner sig i.

– Är det en tyst och lugn stad så ska man arbeta med den miljön, menade Wingårdh.

Artikelbild

| Flygledartornet på Arlanda flygplats är en annan av Wingårdhs skapelser.

Efter föreläsningen passade Wingårdh på att ta sig en närmare titt på Motalabron.

– Den är jättefin och ligger på lagom avstånd. Man ser stan bra ifrån bron samtidigt som den är vacker och harmonisk. Och jag har även fått förklarat för mig Baltzar von Platens tanke med solfjädern, säger Gert Wingårdh.

Artikelbild

| Wingårdh har även ritat Tåkerns naturrum. "Vi var där en blåsig dag, och man såg inte sjön för vassen. Så vi ville höja byggnaden" förklarar Gert Wingårdh.

Det talas mycket om höga byggnader, och bland annat visas här på byggbranschdagen en idé om ett höghus i Motala. Vad tycker du om den idén?

– Nej, jag tycker inte att det är en särskilt bra idé. Höga hus förpliktigar, och höga glashus som det som visas här går det 13 på dussinet av. Risken är att om det blir ett mediokert bygge, så kommer det mediokra att bli symbolen. Och det finns stora risker med ekonomin i samband med sådana projekt.

Det tävlas en del om höga hus i storstäderna, är det viktigt med höga byggnader?

– Egentligen är det samma sak som att mäta penislängd, det vad man gör med dem som är det viktiga.