Zara Larsson tog Way Out West med storm i torsdags och fick lysande recensioner för ett av sina två framträdanden på svensk mark i år.

Jag har alltid tänkt att folk är tillbakadragna och tysta, men ju mer jag kör här i Sverige, desto mer uppskattar jag publiken. De bjussar på sig själva, säger hon till TT strax efter att ha dansat sig svettig på festivalens största scen.

Hon hade storslagna planer för 2019, med en flytt till Los Angeles och ett album som det hintats om sedan ett år tillbaka. Men Zara Larsson blev kvar i Stockholm för att vara nära familjen och jobba vidare på skivan, som nu är nästan klar.

Artikelbild

| "Jag vet att när jag gick i åttan och kallade mig feminist så skrattade folk. Nu när jag tittar på unga tjejer som går i högstadiet är de mer medvetna".

Det är lite småpill, men låtarna är ganska färdiga. Jag hoppas att det släpps efter sommaren, innan vintern. Definitivt i år. Men som vanligt vet man ju inte för det är inte bara upp till mig. Det är många andra involverade, säger hon.

Inga samarbeten

Hittills har tre singlar släppts och Zara Larsson berättar att hon denna gång valt att stå på egna ben.

Jag har inga samarbeten alls, förutom en dj som kanske kommer att vara med. Det är bara jag och det känns spännande. Skulle jag samarbeta med någon måste det vara en artist jag älskar, inte någon jag betalar 5 000 dollar för att lägga en vers och sedan bryr den sig inte om låten.
Artikelbild

| Zara Larssons planer på att flytta från Sverige ligger ännu så länge på is. "Men jag vill till Los Angeles snart. Kanske hyr jag en lägenhet".

Att Zara Larsson själv bryr sig om jämställdhet och är uttalad feminist har inte varit någon hemlighet för den som har följt rubrikerna kring henne de senaste åren. Även internationellt har hon uppmärksammats för sina politiska uttalanden, bland annat hade magasinet Time nyligen rubriken "En popstjärna som är mer än bara musik".

Jag tycker att det är kul att prata om det jag brinner för och jag tycker att vi ska göra det, speciellt i musikvärlden. Det är inte en separat del utan allting hänger ihop. Men jag märker att även om väldigt många håller med mig i Sverige kan det vara något de tycker är jättekonstigt därborta, säger hon.
Artikelbild

| Zara Larsson på Flamingo-scenen under torsdagen på Way out West i Slottskogen i Göteborg.

Kallades manshatare

En snabb blick på Zara Larssons Twitterkonto visar att hon inte är rädd för att säga sin åsikt i vitt skilda ämnen. Nyligen har hon twittrat om Asap Rocky och amerikanska vapenlagar, men hon upprör inte på samma sätt som för ett par år sedan när hon kallades "manshatare" och hamnade i offentligt bråk med Alexander Bard.

Internet har både bra och dåliga sidor. Man kan bli inspirerad och motiverad, men även tvärtom. Om jag känner att “nej nu orkar jag inte” så vet jag att det finns andra som kan sporra och fortsätta, säger hon.

TT: Har du medvetet tonat ned dig i sociala medier jämfört med förut?

Inte medvetet. Det har blivit så, men det var inget jag planerade. Jag vet var jag står och jag hoppas att alla som följer mig gör det också. Jag tänker inte tysta ner mig för att pleasa en publik i till exempel USA.

Apropå USA så har sångerskan ännu inte givit upp planerna på att bosätta sig där någon gång i framtiden.

Stockholm är stället jag kommer till för att packa om eftersom jag bor i en resväska. Men jag vet att jag bara hade träffat min familj på typ jul om jag hade bott i Los Angeles.

TT: Du kan göra som Blondinbella och bo varannan vecka i USA och varannan i Sverige?

Nej, det skulle jag aldrig orka. Jag vill flytta dit väldigt snart, men inte permanent. Det är ändå musikens stad.