Kända författare till Vadstena

En naturfilmare, en stressforskare och en professor. Det är några av de som besöker Vadstena föreläsningsförening under hösten.

Herman Lindqvist och Klas Östergren föreläser i Vadstena.

Herman Lindqvist och Klas Östergren föreläser i Vadstena.

Foto: Claudio Bresciani / TT /HENRIK MONTGOMERY / TT

Kultur2015-08-26 16:30

Det mest kända namnet är dock historikern, författaren och tv-profilen Herman Lindqvist. Han besöker Vadstena folkhögskola den 29 september för en föreläsning med titeln "Då Finland var Sverige".

Föreläsningarna hålls klockan 19:00 på Vadstena folkhögskola. Och Ingegerd Lindaräng, ordförande i Vadstena föreläsningsförening, är nöjd med höstprogrammet.

– Det jag tycker är fint är att vi spänner över hela livet, och mer därtill. Som du ser är det både Grönland och vildmark, det är Finland och Sverige. Och det inre livet.

Efter att programbladen hade tryckts fick man även klart med den hyllade författaren Klas Östergren. Han har tidigare besökt Vadstena och Ingegerd Lindaräng var även med när han valdes in i Svenska Akademin förra året. En kontakt som gjorde det möjligt att locka honom till Vadstena ännu en gång.

– Nej, Klas var inte svår att få hit. Han tycker om Vadstena och Vadstenafolket, säger Lindaräng.

Hela höstens program:

8/9: "250 mil på skidor över Grönland" Caroline Davidsson har jobbat som natur- och kajakguide i Östergötland. Korsade tillsammans med sin syster Johanna Grönland på skidor. 230 mil på 36 dagar. För den bedriften utsågs de till Årets kvinnliga äventyrare 2014.

15/9: "Sveriges största församling – om gudstjänster i tv" Johannes Söderberg är präst och tv-producent och kommer från Linköping. Där har han varit ansvarig för produktionen av SVT:s direktsända gudstjänster från Linköpings domkyrka.

22/9: "Tiden kan ingen springa ifrån" Kaj Norrby är läkare med lång erfarenhet från vård i människors vardagsliv. För fem år sedan drabbades han av en stroke och kunde varken tala, läsa eller skriva. Att skriva boken "En läkares väg till sig själv" blev en del av hans rehabilitering. Är verksam som stressforskare.

29/9: "Då Finland var Sverige" Herman Lindqvist är författare, journalist och historiker. Har skrivit mängder av böcker och framträder ofta i tv. Har arbetat som utrikeskorrespondent och hade i elva år det egna programmet "Hermans historia" på SVT. Bokdebuterade 1969 och har gett ut över 50 böcker sedan dess.

6/10: "Den heliga Graal i myt och verklighet" Jan-Erik Nylund är professor inom skogspolitik och har även en karriär inom både markmikrobiologi och biståndsarbete på Cv:t. Varit professor vid Sveriges lantbruksuniversitet sedan 1979.

13/10: "Hur får man barn att läsa böcker?" Elisabet Persson har varit lågstadielärare i Vadstena under många år och har länge föreläst om vikten av att förstå läsandets stora uppgift.

20/10: "Nordisk vildmark - mina drömmars skog" Naturfilmaren Ingemar Lind är mest känd för sin röst. Den lånade han ut till utländska filmer i SVT-programmet "Mitt i naturen", som Lind var med och startade 1980. Har gjort ett stort antal naturfilmer där den senaste har samma titel som hans föreläsning.

3/11: "Livsfrågor i den moderna dramatiken" Leif Zern är en framstående teater- och litteraturkritiker som i dag är verksam på Dagens Nyheter. Har tidigare varit verksam på Expressens kultursidor där han även var chef mellan 1982 och 1993. Har gett ut studier om Ingemar Bergman, Shakespeare och Jon Fosse.

18/11: Klas Östergren är en hyllad författare av böcker och tv-manus. Har gett ut 18 böcker sedan debuten 1975. Invald i Svenska Akademin 2014 på stol nummer 11. Har bland annat mottagit Eyvind Johnsonpriset 1989, De Nios stora pris 2005 och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!