Sex lådor på scen, sex kvinnor klädda i dräkter som frisk lånat från traditionella koreanska, japanska och kinesiska stilar. Ur bakgrunden kliver en sorglig, nedbruten härskare fram, grånad av tid och sjukdom. En fåfäng maktgalning som trots alla ansträngningar inte kan leva för alltid, omgiven av odödliga gudar som utan medkänsla leder honom till andra sidan. Operadramat Son of Heaven, nyskrivet verk av den japanske tonsättaren Moto Osada, är en berättelse om Qin Shi Huang: Kinas första kejsare. Samtidigt är det ett tidlöst familjedrama där far låter sin egoism gå före sina söner och sitt arv. Den dryga sju minuter långa förhandsvisningen är som att äntligen få andas ut, vackert i sin eländiga vemodighet.
– Men det finns mycket humor också, om än svart humor. Gudarna interagerar med människan som barn med en myrstack. Och vissa karaktärer är så onda att det nästan blir överdrivet, det är en befriande syn, berättar regissören Nils Spangenberg.
Efter föreställningen har Qin Shi Huang lämnat Vadstena, kvar finns barytonen Jakob Högström. Han har den stora uppgiften att förverkliga en psykopat av mytiska proportioner.
– Jag kan inte veta hur det känns eller är att vara den förste kejsaren. Istället greppar jag trasigheten, så blir det psykopatiska underordnat, menar Jakob Högström.
Bland hans motspelare finns Cassandra Lemoine, en av de sex odödliga gudarna. Hon kom från Kanada, hamnade i Köpenhamn och tillslut i Vadstena.
– Vi gudar har olika karaktärsdrag, men existerar som en enhet. Jag är poeten, men det är snarare en idé än en personlighet, berättar Cassandra Lemoine.
Son of Heaven har premiär 17 juli.