Sand mellan tÄrna. Glass som smÀlter. VÀrmeslag och mygg. Solblekta pocketböcker i fönsternischen.
För att fÄ hjÀlp att komma ner i varv under sommaren behövs serielÀsning, och ingen annan genre kan leverera pÄ den punkten som feelgood. Bortsett, möjligen, frÄn deckargenren.
MÄnga feelgoodförfattare Àr oerhört produktiva. Vissa skriver och ger ut flera böcker per Är.
Jag har funderat pÄ hur det kan vara sÄ, och kommit fram till vad jag tror Àr en delförklaring. Bortsett frÄn den enorma entusiasm som frodas bland feelgoodförfattare i allmÀnhet, som naturligtvis Àr en faktor, handlar det om att mÄnga feelgoodförfattare satsar pÄ romanserier.
För att hinna slÀppa mer Àn en bok per Är kan man inte lÀgga tid pÄ att bygga ett persongalleri frÄn grunden varje gÄng. LÀttare dÄ att utgÄ frÄn personer som man som författare, och lÀsare, redan kÀnner. KaraktÀrsutveckling Àr dessutom en grundbult i hela genren.
Man slipper ocksÄ bygga helt nya miljöer, och kan istÀllet Àgna tiden Ät att fördjupa den som finns. Med en given inramning kan man fokusera pÄ intriger, och annat som driver berÀttelsen framÄt.
Oavsett om du gillar övernaturlig feelgood, den historiska, den som lutar mer Ät romance-hÄllet eller mer socialrealistiska, sÄ finns det mÄnga, lÄnga bokserier att frossa i. Nedan tipsar jag om tre serier som nyligen fÄtt en uppföljning.
SÄ upp med fötterna i hÀngmattan, njut av den stundande semestern, och ta del av den aldrig sinande strömmen av feelgoodromaner!
Vendelas 3 tips
Jenny Colgans serie om Den lilla ön i havet (Norstedts)
Man kan inte skriva en krönika om serier i feelgoodgenren utan att nÀmna den produktiva skotskan Jenny Colgan, som vid 51 Ärs Älder har gett ut fler Àn 30 romaner, flertalet i romanserier. I slutet av april i Är kom den sjÀtte delen i serien om den lilla ön i havet ut pÄ svenska. I "KÀrlek pÄ den lilla ön i havet" planerar Flora och hennes Joel ett intimt bröllop, nÄgot som visar sig vÀcka vÀldigt starka kÀnslor hos familj och bekanta. Dessutom blir bröllopet utmanat av en person med mer vidlyftiga och storslagna planer.
Camilla Dahlson serie om Sommen (Lind & Co)
Camilla Dahlson skriver bÄde barn-, ungdoms- och feelgoodlitteratur. Den femte delen i hennes serie som utspelar sig vid den östgötska sjön Sommen kom ut i slutet av april i Är. Camilla Dahlson Àr sjÀlv uppvuxen i Boxholm, och i "Bröllop vid Sommen" fÄr vi Äterigen möta Majlis som i början av serien flyttade ut till sin sommarstuga permanent. Det kommer en person till den lilla orten som stÀller det mesta pÄ Ànda, och Majlis och grannen Disa tar tag i det hela med gemensamma krafter.
Lucinda Rileys (och Harry Whittakers) serie om De sju systrarna (Bazar Förlag)
NordirlÀndskan Lucinda Riley avled i cancer vid 56 Ärs Älder sommaren 2021. Den Ättonde och avslutande delen om de sju systrarna kom ut pÄ svenska i mitten av maj i Är, och Àr skriven av hennes son Harry Whittaker, efter hans mammas önskemÄl. Serien har rönt stora framgÄngar internationellt, den har översatts till runt 40 sprÄk och sÄlts i över 30 miljoner exemplar. Böckerna handlar i grund och botten om sex systrar som Àr pÄ jakt efter deras sjunde syster, och Àven om jakten efter deras far. FramgÄngskonceptet tycks vara resan mellan tid och rum, och det Àr bara att beklaga att det inte kommer fler böcker i serien.
Vendela KÀllmark Àr journalist samt teater- och litteraturvetare. Hon Àr född och uppvuxen i Uppsala.