Ni vet vad det handlar om. Den lille klassförrÀdaren Karl-Bertil Jonsson sprider julstÀmning och servettringar i socialt utsatta omrÄden och lyckas till och med fÄ sin reaktionÀre far att omfamna julens budskap.
46 Är senare har berÀttelsen byggts ut till en lÄngfilm av Hannes Holm, och alla som eventuellt har gastat om helgerÄn och klÄfingrighet kan sÀtta sig ner. Filmen Àr ungefÀr lika trogen sitt original som de dÀr nygamla Disneyspelfilmerna.
Simon Larson Àr rödlockig och förnumstig, hans ömma moder Jennie Silfverhjelm har nÄgot religiöst i blicken och varuhusdirektör Jonas Karlsson bölar fram sina klassiska repliker med sÄ mycket julilska att man fÄr imma pÄ glasögonen.
Vi fÄr ocksÄ stifta bekantskap med den fattiga flickan Vera (Sonja Holm) som bor pÄ ett barnhem med sin lillasyster och som korsar vÀg med Karl-Bertil av en slump. Samtidigt visar det sig att Tyko och Marianne Jonsson har Ängest inför att passa in i huvudstadens överklass, och husan och chauffören har en parallell kÀrlekshistoria.
De nyskrivna delarna kÀnns som en fin men lite slarvigt skriven tv-julkalender med rötter hos Astrid Lindgren och Charles Dickens som vi sett otaliga gÄnger tidigare. Inget fel med det, men de nya scenerna hÄller lÄngt ifrÄn samma nivÄ som Tage Danielssons text och tolkningarna av Per à hlins bilder. Samtidigt fÄr man till ett lÀtt ironiskt anslag som pÄminner om Danielssons. Som nÀr en tajtsklÀdd Robin Hood river den fjÀrde vÀggen och förklarar för Karl-Bertil att ett progressivt skattesystem egentligen Àr bÀttre för att bekÀmpa orÀttvisor, men att vÀlgörenhet blir mer spÀnnande pÄ film.
Visuellt Àr Karl-Bertil-remaken rena explosionen av julstÀmning. En rakt igenom pÄkostad och vÀllustig orgie i gammaldags miljöer, borgerligt julmys och den dÀr diffust varma kÀnslan av ett enklare förr i tiden. Dock utan hakkors den hÀr gÄngen. Kontrasten med fattigdom och en antydan om finska krigsbarn Àr samtidigt ovÀntat effektiv och trÀffar tillrÀckligt hÄrt i magen för att man ska tÀnka att den hÀr filmatiseringen kanske ÀndÄ har en poÀng.