Man kunde tro att såväl inbundna pappersböcker som små böjliga pocketdito skulle vara förbehållna endast oss dinosaurier som har varit digitaliserade bara de senaste 10-20 åren. Alla nutidens gamnackar äro böjda över plattor, mobil-”telefoner”, bärbara datorer.
Så kan det se ut på stan – men de vanliga böckerna, de finns överallt. Pocketböcker i ställ i minsta närbutik, nätbokhandeln frodas. De gammaldags bokhandlarna måste komplettera med att sälja e-böcker, böcker på cd, kontorsvaror, presenter och leksaker samt ha kafé i lokalen. Och de är allt färre men de överlever.
Mina närstående ungdomar har nästan inga böcker hemma men nog är de belästa. De inhämtar läsupplevelser och kunskap via läsplattor och fasta datorskärmar. Det är ju texten det handlar om, inte var den står.
Men jag hör till den åldersgrupp som vill omge mig med och möblera hemmet med böcker i hyllor. För att det känns som att ha tysta, kloka kompisar boende hos sig; kompisar som inget kräver mer än att kanske dammas av och tas ut en sväng i rummet vart åttonde år. Och för att jag formades långt före den digitala revolutionen.
Varje år säger jag att i år blir det inga inköp på rean, jag har olästa staplar så det räcker. Varje år bryter jag det löftet.
Och så bläddrar jag i katalogen (och här kommer tipsen):
”Egenmäktigt förfarande” av Lena Andersson. ”Americanah” av Chimamanda Ngozi Adichie. ”Sonen” av Philipp Meyer. ”Porslinsfasaderna” av Sven Olov Karlsson. Två romaner av Nobelpristagaren Patrick Modiano. ”Kanada” av Richard Ford. Två novellsamlingar av Alice Munro. ”Steglitsan” av Donna Tartt (lysande!). Och Augustprisvinnaren Kristina Sandbergs trilogi ”Att föda ett barn”, ”Sörja för de sina” och ”Liv till varje pris”. Jag kunde fortsätta länge; barnböcker, faktaböcker, kokböcker.
Sandbergs trilogi i inbundet skick för en billig penning tror jag är en av de bästa köpen du kan göra. Jag har läst del ett och är inne en bit i del 2. Och jag ska inte påstå att det är lättlästa böcker, men de är unika. Historien om den ”vanliga” hemmafrun Maj får man följa inifrån henne själv, från 1930-talet till nutid. Det är som en brutalt ärlig dokumentärfilm men med Majs innersta tankevärld som ledsagande röst. En ahaupplevelse, särskilt för en man.
Med risk för att göra gratisreklam: stöd din lokala bokhandel och fynda.
Per Carlsson